Zo word je promovendus

Bij de Radboud Universiteit kun je op verschillende manieren starten met een promotietraject. Op deze pagina vind je informatie over de verschillende mogelijkheden en hoe je kunt solliciteren als:

Werknemerpromovendus

Als werknemerpromovendus heb je een medewerkerscontract. Je ontvangt salaris van de universiteit of het Radboudumc en je hebt recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere medewerkers. Als werknemerpromovendus gelden andere salarisschalen, namelijk P0, P1, P2 en P3.  

Meestal duurt een promotietraject vier jaar bij een voltijd dienstverband. Naast het doen van onderzoek en het schrijven van een proefschrift besteed je je tijd aan je eigen ontwikkeling (bijvoorbeeld door het volgen van cursussen) en aan het geven van onderwijs. 

Solliciteren

Je kunt werknemerpromovendus worden door te solliciteren op een functie als promovendus op onze website.

Bekijk vacatures

Promoverend medewerker

Je kunt binnen sommige functies bij de Radboud Universiteit en het Radboudumc een afspraak maken om een promotieonderzoek te doen. Als promoverend medewerker heb je dezelfde rechten en plichten als werknemerpromovendi, maar de tijdsverhouding tussen onderzoek en andere taken kan variëren.

Solliciteren

Ben je al medewerker en heb je ambities om te promoveren? Neem dan contact op met je leidinggevende en de graduate school van het betreffende vakgebied om de mogelijkheden te verkennen. 

Extern gefinancierde promovendus

Als extern gefinancierde promovendus heb je geen arbeidsovereenkomst met de universiteit of het UMC maar wordt je promotietraject op een andere wijze mogelijk gemaakt. Vaak krijg je als extern gefinancierde promovendus tijd van een andere werkgever om die aan je promotietraject te besteden. Als je een beurs van een internationale beursverstrekker ontvangt, ben je geen extern gefinancierde promovendus maar een beurspromovendus.

Solliciteren

Als je je promotieonderzoek naast een betaalde baan wilt doen, kan je werkgever belang hebben bij je promotieonderzoek. In dat geval kan je werkgever je eventueel faciliteren, onder andere in de vorm van verlof of de mogelijkheid om tijdens werktijd aan je promotieonderzoek te werken. Ga daarover in een vroeg stadium met je werkgever in overleg.

Beurspromovendus

Als beurspromovendus wordt je onderzoek gefinancierd via een buitenlandse beurs voor meestal vier jaar. Je bent geen medewerker, maar maakt wel gebruik van de faciliteiten. De Radboud Universiteit verstrekt zelf geen beurzen aan beurspromovendi.

Financiën

In een aantal gevallen zijn beurzen van buitenlandse beursverstrekkers niet toereikend voor de kosten van beurspromovendi. Daarom heeft de Radboud Universiteit besloten dat per 1 september 2023 een tegemoetkoming aan de kosten van nieuwe beurspromovendi betaald moet worden, tot een bedrag van €1700. Lees meer over deze regeling.

Buitenpromovendus

Als buitenpromovendus ontvang je geen salaris en heb je geen recht op andere arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Veel buitenpromovendi doen hun promotieonderzoek naast een betaalde baan. De basis voor zo een promotietraject vormt normaal gesproken een onderzoeksvoorstel dat getoetst wordt op haalbaarheid en kwaliteit en een onderzoeker die bereid is om als promotor op te treden. 

Solliciteren

Heb je interesse om als buitenpromovendus aan een promotietraject te beginnen? Dan verwijzen we je graag door naar de graduate school van het betreffende vakgebied. Zij kunnen meer informatie geven over de ingangsmogelijkheden voor buitenpromovendus.

Contact

Voor algemene informatie over promoveren aan de Radboud Universiteit kun je contact opnemen met de contactpersoon per faculteit