Vertrouwenscontactpersonen

Als junior onderzoeker, promovendus, postdoc of (universitair) docent (junior wetenschappelijk medewerker) kun je gebruik maken van een vertrouwenscontactpersoon. Dit is een laagdrempelig aanspreekpunt voor jou.

Je kunt bijvoorbeeld bij de vertrouwenscontactpersoon terecht voor vragen rondom de volgende onderwerpen:

Promotietraject

  • Problemen met de begeleiding, zoals verschil van inzicht met (leden van) het begeleidingsteam;
  • Persoonlijke omstandigheden die invloed hebben op het promotietraject;
  • Motivatieproblemen of onzekerheid;
  • Onduidelijke criteria voor het afronden van het proefschrift;
  • Werk-, prestatie of publicatiedruk.

Wetenschappelijke integriteit

  • Vragen over bepaalde onderzoekspraktijken;
  • Verschillende meningen over verantwoorde onderzoekspraktijken.

Mogelijke ongewenste omgangsvormen

  • Als je je niet prettig voelt bij een situatie op het werk en je twijfelt over met wie je het beste kunt praten.

Verschil tussen de vertrouwenscontactpersonen en de vertrouwenspersonen

De vertrouwenscontactpersonen zijn bedoeld als lokaal aanspreekpunt en zijn daarom werkzaam op het niveau van het onderzoeksinstituut, de Graduate School of de faculteit. Ze hebben een brede focus en het doel is om je in één gesprek zo goed mogelijk te adviseren en/of door te verwijzen.

Vertrouwenspersonen zijn opgeleid en gecertificeerd bij de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen en houden zich specifiek bezig met ongewenste omgangsvormen of wetenschappelijke integriteit. Zij zijn voor alle medewerkers van de Radboud Universiteit aangesteld. Ook bij de vertrouwenspersonen kun je laagdrempelig aankloppen om te sparren, maar dit heeft dan wel altijd een focus op ongewenste omgangsvormen of wetenschappelijke integriteit.

De rollen zijn bedoeld om elkaar aan te vullen en een zo compleet mogelijk palet aan begeleiding te bieden voor jou als promovendus, postdoc of universitair docent.

Wie zijn de vertrouwenscontactpersonen binnen mijn instituut/faculteit?

Voor elk instituut of faculteit zijn er aangewezen vertrouwenscontactpersonen. Binnen een faculteit of instituut mag je ook aankloppen bij een andere vertrouwenscontactpersoon.

Andere bronnen van ondersteuning

Afhankelijk van jouw vraagstuk zijn er verschillende andere bronnen van ondersteuning beschikbaar, bijvoorbeeld HR, je leidinggevende, de PhD Coördinator, of campusbrede voorzieningen zoals de campuspsychologen of de bedrijfsmaatschappelijk werkers. Als je niet precies weet met wie je het beste kunt praten, kun je ook bij een vertrouwenscontactpersoon terecht om samen te sparren over jouw situatie.