Vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen
Heb je last van ongewenst gedrag zoals pesten, roddelen, agressie, seksueel grensoverschrijdend gedrag of machtsmisbruik, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon voor ongewenste omgangsvormen.
Vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit
Een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit is bijvoorbeeld het beïnvloeden of verkeerd interpreteren van onderzoeksresultaten, het fingeren van gegevens, partijdigheid of afhankelijkheid bij contractonderzoek, plagiëren of schenden van copyright, of ander wetenschappelijk wangedrag.
Vertrouwenspersoon klokkenluiders
De vertrouwenspersoon klokkenluiders en de klokkenluidersregeling is er voor wanneer je melding wilt doen van een activiteit die de universiteit schaadt. Denk bijvoorbeeld aan een strafbaar feit, schending van regelgeving of misleiding van de accountant. Of het gaat om een gevaar voor de volksgezondheid, veiligheid of het milieu. Ook kan er een risico zijn dat de universiteit ernstig wordt benadeeld door handelen, nalaten of achterhouden van informatie.
Arbeidsconflict en andere situaties
Voel je je in je werk gefrustreerd of gedwarsboomd? Dan kan er sprake zijn van een (dreigend) arbeidsconflict. Het conflict kan gaan over arbeidsinhoud, arbeidsverhoudingen, arbeidsomstandigheden of arbeidsvoorwaarden. Een arbeidsconflict kan zich voordoen tussen collega’s onderling of tussen medewerker en leidinggevende.
Verschil ombudsfunctionaris en vertrouwenspersonen
Het grootste verschil: de vertrouwenspersoon is gericht op de individuele melder, terwijl de ombudsfunctie juist breder kijkt en adviseert over achterliggende verbeteringen die de individuele melding overstijgen. De ombudsfunctionaris is onpartijdig en kan zodoende een bemiddelende rol spelen tussen een melder en de organisatie. De vertrouwenspersoon daarentegen staat aan de zijde van de melder en bij het aanpakken van de problematiek.
Het maakt niet uit bij wie je je als eerste meldt: de vertrouwenspersoon en de ombudsfunctionaris zullen in overleg zo nodig naar elkaar verwijzen of elkaar inschakelen. De rollen zijn aanvullend.