Vertrouwenspersoon medewerkers

Voor studenten: zie Vertrouwenspersoon studenten

Loop je tijdens je werk tegen problemen aan of voel je je onveilig door ongewenst gedrag zoals intimidatie, pesten of discriminatie? Of heb je zorgen over wetenschappelijke integriteit of conflicten op de werkvloer? Weet dat onze vertrouwenspersonen voor je klaarstaan. 

Bij een vertrouwenspersoon kun je terecht voor een vertrouwelijk gesprek. Hier kun je jouw verhaal delen en samen de mogelijkheden verkennen om je situatie te verbeteren. Jij houdt daarbij altijd de regie. 

Hoe kun je contact opnemen?

Twijfel niet om contact op te nemen. Vertrouwenspersonen zijn er voor jou en gaan graag met je in gesprek. Een vertrouwenspersoon luistert naar je, denkt mee, en helpt je bepalen wat de beste stappen zijn. Neem op een van de volgende manieren contact op:  

  • E-mail: stuur een mail naar vertrouwenspersonen [at] ru.nl (vertrouwenspersonen[at]ru[dot]nl) waarin je aangeeft dat je een gesprek wilt aanvragen; verdere details hoef je niet te geven. Binnen twee werkdagen krijg je telefonisch een kort intakegesprek. Vervolgens maakt één van de vertrouwenspersonen een afspraak met je.  
  • Telefoon: op maandag, dinsdag, en donderdag kun je tussen 8:30 uur en 15:00 uur bellen naar 06 43 58 38 73. Ook hier volgt eerst een kort intakegesprek. Vervolgens maakt één van de vertrouwenspersonen een afspraak met je. 

Waarvoor kun je terecht bij een vertrouwenspersoon?

Binnen de Radboud Universiteit maken we onderscheid tussen vertrouwenspersonen voor ongewenste omgangsvormen (voor medewerkers, promovendi en studenten), vertrouwenspersonen voor wetenschappelijke integriteit, en een externe vertrouwenspersoon voor bestuurlijke integriteit. 

Wie zijn de vertrouwenspersonen van de universiteit? 

De vertrouwenspersonen van de Radboud Universiteit zijn onafhankelijk. Ze zijn gecertificeerd en lid van de beroepsvereniging Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). 

Team Vertrouwenspersoon Medewerkers

Wat doet een vertrouwenspersoon voor je? 

Een vertrouwenspersoon biedt je een veilige plek om jouw ervaring te delen. Een vertrouwenspersoon denkt met je mee en adviseert je bij het zoeken naar een oplossing. Samen kunnen jullie verkennen welke stappen jij prettig vindt, zoals: 

  • Goed voorbereid in gesprek met de persoon die het gedrag veroorzaakt, eventueel samen met de vertrouwenspersoon. 
  • Een bemiddelaar inschakelen als dat passend lijkt. 
  • Een klacht indienen bij de onafhankelijke Klachtencommissie, waarbij de vertrouwenspersoon jou ondersteunt. 

Jouw verhaal blijft vertrouwelijk, en jij houdt altijd de regie over wat er gebeurt. Je hebt alle tijd en ruimte om na te denken over welke stappen je wilt zetten en wanneer. Je kunt er dus ook voor kiezen om alleen je verhaal te delen en verder (op dit moment) niets te doen.  

Ondersteuning in andere moeilijke situaties

Je kunt je in je werk ook onprettig, gefrustreerd of gedwarsboomd voelen door andere oorzaken. Dit kan bijvoorbeeld komen door overbelasting, conflicten over je taken of arbeidsverhoudingen, stress, of persoonlijke omstandigheden die invloed hebben op je werk. Ook werkomstandigheden die je (mentale) gezondheid beïnvloeden, kunnen een rol spelen. In deze situaties kun je in gesprek gaan met HR, een bedrijfsmaatschappelijk werker, campuspsycholoog of coach.

Feedback, vragen of suggesties

Zorgvuldigheid en integriteit zijn kernwaarden voor onze vertrouwenspersonen. Wanneer je advies zoekt bij een vertrouwenspersoon, word je zo goed mogelijk ondersteund. Waar mogelijk wordt ingezet op de-escalatie, het bevorderen van samenwerking en het stimuleren van open communicatie. De vertrouwenspersoon ondersteunt en adviseert je in dit proces, maar neemt de regie niet over, bemiddelt niet en is geen belangenbehartiger. 

We staan open voor jouw tips, ideeën, complimenten, suggesties en feedback. Als je ergens minder tevreden over bent, horen we dat graag, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken. Je kunt contact opnemen met het Hoofd Team Vertrouwenspersonen, Caroline Bakkerus, via caroline.bakkerus [at] ru.nl (caroline[dot]bakkerus[at]ru[dot]nl). 

Contact

Contactafdeling