Podcasts

Podcasts bieden veel mogelijkheden voor het onderwijs. De kleine bestandsgrootte maakt ze gemakkelijk downloadbaar en je kunt er overal en altijd naar luisteren, zelfs terwijl je andere dingen aan het doen bent. Hoe we binnen de Radboud Universiteit omgaan met podcasts lees je hier.

Een podcast opnemen

De universiteit heeft een opnamestudio voor het opnemen van podcasts en video’s. Radboud Educational Clips produceert naast professionele onderwijsvideo’s ook podcasts samen met docenten, studenten en medewerkers en beschikt over professionele apparatuur voor het maken van podcasts én een eigen opnamestudio. Alle onderwijsgerelateerde universiteitsonderdelen kunnen hier terecht. Kosten worden intern doorberekend.

Een template voor pocastcovers van de Radboud Universiteit

Sjabloon voor podcast cover

Om podcast van de Radboud Universiteit herkenbaar te maken is er een sjabloon beschikbaar, waarin de plaats van het logo en een grafisch element vastliggen. Zo krijgen podcasts van de Radboud Universiteit een eenduidige uitstraling. Het sjabloon kun je opvragen via communicatie [at] ru.nl (communicatie[at]ru[dot]nl).

De rest van het artwork in de cover kun je zelf ontwikkelen of dit te laten doen door een grafisch vormgever van bijvoorbeeld Radboud Educational Clips. Omdat de podcasts een uiting van de Radboud Universiteit zijn is het belangrijk dat de cover in lijn is met de huisstijl. Zorg daarom voor het juiste lettertype en kleuren.

De afmetingen van de podcast cover zijn maximaal 3000 x 3000 (1:1) pixels en minimaal 1400 x 1400 pixels. Gebruik hiervoor een JPG- of PNG-bestand. De bestandsgrootte van de podcast cover mag niet groter zijn dan 4MB.

Een officieel podcast kanaal

Er is één officieel Radboud Universiteit podcastkanaal. Deze is te vinden op Spotify en op Apple Podcasts. Wil je jouw podcast publiceren op deze corporate kanalen, neem dan contact op met communicatie [at] ru.nl (communicatie[at]ru[dot]nl).

Waar moet mijn podcast aan voldoen?

Vereisten voor het plaatsen van podcast op de corporate kanalen:

  • Het originele mp3 audiobestand (dus geen verwijzing/link o.i.d.)
  • Een korte beschrijving van de podcast (tussen 400 en 600 tekens), die ook in Apple Podcast en Spotify zichtbaar zal zijn.
  • Een afbeelding om te gebruiken als artwork.

Tips voor het opnemen van een podcast

  • Gaat je doelgroep naar een podcast luisteren? Zorg dat je de luisteraar meerwaarde biedt. Doe daarom voorafgaand altijd een klein doelgroeponderzoek.
  • Heb je genoeg inspiratie om voldoende uitzendingen te vullen? Maak een contentplanning van x aantal afleveringen en bedenk de onderwerpen van tevoren.
  • Zorg dat de onderwerpen die je bespreekt relevant zijn en houdbaar voor langere termijn.
  • Heb je een vaste vragenlijst of duidelijk format voor ogen van elk van de afleveringen? Dit biedt houvast voor de luisteraars.
  • Op welke plekken wil je afleveringen online delen en welk beeldmateriaal heb je daarbij nodig? Een podcast wordt namelijk niet automatisch gevonden. Zorg daarom dat de promotie van de podcast net zo goed is als de podcast zelf.
  • Denk vooraf na hoe mensen kunnen reageren en welke ‘call-to-actions’ je moet opnemen in je afleveringen die je maakt. Wat wil je dat de luisteraar doet na het luisteren van de podcast?
  • Zorg voor een juiste intro van je podcast. Een intro is dé manier om luisteraars overtuigen de rest van de podcast te beluisteren. Radboud Educational Clips kan je helpen bij het maken van een goede podcast intro.

Contact

Voor technische vragen met betrekking tot podcasts: rec [at] ru.nl (rec[at]ru[dot]nl).

Voor alle andere vragen kun je contact opnemen met communicatie [at] ru.nl (communicatie[at]ru[dot]nl).