Voor werken met Biologisch agentia zijn meerdere regelingen van toepassing, in het bijzonder voor het werken met Genetisch genotificeerde organismen (GGO’s). In het campus-brede BioRisk Management systeem zijn alle besluiten en regeling omtrent veilig werken met Biologisch agentia, Ggo’s en aanverwante activiteiten omgezet in een set duidelijke procedures en bijbehorende documenten.
Ga naar het BioRisk Management systeem
Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende begrippen die hieronder toegelicht worden, met eventueel aanvullend links naar specifieke documentatie.
Biologische agentia
Biologische agentia zijn al dan niet genetisch gemodificeerde micro-organismen, celculturen en menselijke endoparasieten die een infectie, allergie of toxiciteit kunnen veroorzaken. Als je hiermee werkt is het belangrijk de richtlijnen voor het veilig werken met biologische agentia op te volgen.
Ingeperkt gebruik
Genetisch gemodificeerde organismen zijn organismen waarvan het genetisch materiaal is veranderd op een wijze die van nature niet mogelijk is. Er wordt gebruik gemaakt van een breed scala aan organismen waaronder bacteriën, virussen, planten en dieren. Deze activiteiten worden toegepast binnen een ruimte bestemd voor ingeperkt gebruik.
Introductie in milieu studies en gentherapie
Onder ‘Introductie in milieu’ worden werkzaamheden verstaan waarbij genetisch gemodificeerde organismen buiten de inperking worden gebracht en dus worden geïntroduceerd in het milieu. Onder deze studies vallen onder andere klinisch gentherapieonderzoek waarbij genetisch gemodificeerde organismen worden toegepast, zoals geneesmiddelen die deze organismen bevatten of vaccinatieprogramma’s met genetische gemodificeerde virussen.
BioRisk Professionals
De biologische veiligheidsfunctionaris ontwikkelt beleid ten aanzien van het werken met biologische agentia en genetisch gemodificeerde organismen, houdt toezicht op de naleving van voorschriften en adviseert onderzoekers onder andere bij het opstellen van risicoanalyses en de inrichting van ruimten en geeft voorlichting. Binnen de Radboudcampus zijn 6 BioRisk Professionals actief, waarvan 5 biologische veiligheidsfunctionarissen, 2 milieuveiligheidsfunctionaris en 2 Arbeidshygiënisten, samen bekleden zij een breed expertise gebied.
Milieuveiligheidsfunctionaris
De milieuveiligheidsfunctionaris ontwikkelt beleid met betrekking tot het uitvoeren van ‘Introductie in milieu’ studies en houdt toezicht op de naleving van wet- en regelgeving. De milieuveiligheidsfunctionaris adviseert en is aanwezig bij het vooroverleg voorafgaande aan het opstellen van de aanvraag.
Arbeidshygiënist
De arbeidshygiënist, onderdeel van de Arbo- en Milieudienst (AMD) van het Radboudumc, houdt zich bezig met arbeidsomstandigheden in de werkomgeving. De arbeidshygiënist helpt je in kaart te brengen of medewerkers gezondheidsrisico's lopen door hun werkomstandigheden en adviseert hoe de werkzaamheden in een gezonde omgeving kunnen worden uitgevoerd.
Decentrale verantwoordelijke
Voor elke afdeling/onderzoeksgroep is een verantwoordelijk medewerker aangesteld. Deze persoon is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij de activiteiten met genetisch gemodificeerde organismen, het uitvoeren van de risicobeoordeling en het opstellen van een vergunningaanvraag.
Incidenten
Bij gebeurtenissen waarbij biologische agentia of genetisch gemodificeerde organismen onbedoeld vrijkomen buiten de primaire inperking moet op de juiste manier gehandeld worden. Hiervoor is een procedure beschikbaar waarin beschreven is hoe gehandeld moet worden in geval van incidenten, calamiteiten en ongevallen. Voor spoed bel +31 24 365 55 55.
Meer informatie
Voor meer informatie kun je de handboeken biologische agentia, genetisch gemodificeerde organismen ingeperkt gebruik, genetisch gemodificeerde organismen introductie in milieu en BioRisk-related raadplegen.