Checklist: Verhuizen naar het buitenland

1. Vraag een advies op maat aan

Vul allereerst het Beoordelingsformulier verhuizing naar het buitenland in. Dan krijg je van Global Staff Services een advies op maat over zaken als belasting en sociale zekerheid. 

2. Check waar je jouw sociale zekerheid regelt

Op basis van het door jou ingevulde beoordelingsformulier zal Global staff services je adviseren in welk land je verzekerd moet zijn voor sociale zekerheid en hoe je dit doet. Het is belangrijk om dit in het goede land te doen om gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld kinderbijslag, of uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Lees hier meer over sociale zekerheid

3. Check waar je loonbelasting betaalt 

Aan de hand van wat je invult op het beoordelingsformulier zal een arbeidsjurist van Global Staff Services bepalen of je de loonbelasting over je salaris in Nederland of je nieuwe woonland moet betalen. Als je gebruik maakt van de 30%-regeling en je betaalt niet langer loonbelasting in Nederland, dan komt deze regeling te vervallen. 

Let op: Check ook of je op dit moment toeslagen ontvangt die je op tijd stop moet zetten. 

4. Check waar je een zorgverzekering moet afsluiten 

Je persoonlijke situatie bepaalt of je in Nederland verzekerd kunt blijven. Alle informatie hierover vindt je op de site van het CAK.
Let op: Check je situatie ook met je zorgverzekeraar, het is belangrijk dat je correct verzekerd bent.

5. Verleng je paspoort

Is jouw paspoort of identiteitsbewijs bijna verlopen? Verleng het dan vóór vertrek bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Buiten Nederland kost het aanvragen van een paspoort of ID-kaart vaak meer tijd, geld en moeite.

6. Maak een DigiD aan

Zorg dat je een DigiD hebt. Er zijn in Nederland steeds meer zaken die je alleen kunt regelen met een DigiD en het online aanvragen ervan kan alleen als je ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Lees meer op DigiD.nl onder 'Ik verhuis binnenkort naar het buitenland'.

7. Bekijk of je AOW- en ANW-verzekering doorloopt

Als je verhuist naar het buitenland terwijl de Radboud Universiteit je enige werkgever blijft, dan blijf je meestal verzekerd voor AOW en ANW. Of de opbouw in jouw persoonlijke situatie wel of niet doorloopt, blijkt uit het advies van Global Staff Services, gebaseerd op het ingevulde beoordelingsformulier (zie boven).

Mocht blijken dat in jouw situatie de verzekering komt te vervallen, dan kun je je alsnog vrijwillig verzekeren. Dat kan tot een jaar na de verhuizing naar het buitenland. Je vindt meer informatie over AOW op Rijksoverheid.nl en over ANW op SVB.nl.

8. Wijzig je adres in BASS

Je kunt je adres wijzigen in BASS. Klik op 'Persoonlijke gegevens wijzigen'.

9. Schrijf je uit bij het bevolkingsregister van de gemeente

Let op dat je je  binnen vijf dagen voor vertrek moet uitschrijven, waarbij feestdagen en weekenden meetellen. Dat kan dus best krap zijn. Van de gemeente ontvang je een bewijs van uitschrijving.