Verzekeren tegen ziektekosten

Informeer altijd bij je zorgverzekeraar of je tijdens je verblijf in het buitenland verzekerd bent tegen ziektekosten.

Europese landen en EHIC

Als je gaat werken in een land van de EU/EER, of voorlopig ook het Verenigd Koninkrijk, dan kun je via een European Health Insurance Card (EHIC) van je Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd blijven tegen ziektekosten.

Een EHIC geeft je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Het heeft als doel procedures voor het verkrijgen van medische hulp voor Nederlandse verzekerden in het buitenland te vergemakkelijken. Tevens is het bedoeld om de afwikkeling te vereenvoudigen van eventuele hulp die verleend is door buitenlandse zorgverleners. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden geregeld.

Bij verschillende zorgverzekeraars (o.a. VGZ) is de zorgpas tevens een EHIC-card. Dit staat dan vermeld op de achterkant van de zorgpas. Mocht dit bij jou of je gezinsleden niet het geval zijn, vraag het dan snel en eenvoudig zelf aan bij een van de vele aangesloten zorgverzekeraars via EHIC.

Landen buiten Europa

Als je uitgezonden wordt naar een land dat niet valt onder EU/EER of Verenigd Koninkrijk, dan is het belangrijk om na te gaan of je zorgverzekering eventuele medische kosten dekt in het betreffende land.

Controleer of je verzekerd bent volgens de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Dit kan via een WLZ-toets uitgevoerd door de SVB. De toets kan digitaal (met DigiD) aangevraagd worden.

Mocht je op grond van de WLZ-toets niet verzekerd blijken te zijn voor ziektekosten, controleer dan of je gedekt bent door je reisverzekering. Zonodig kun je deze tijdelijk uitbreiden.