Soorten arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst is voor onbepaalde of bepaalde tijd.

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

In de CAO is opgenomen dat je in beginsel in dienst komt voor onbepaalde tijd, meestal na een proeftijd of een proefperiode van 12 of 18 maanden. Het gaat dan bijna altijd om werkzaamheden, die een structureel karakter hebben. De werkgever kan het vanwege bedrijfsorganisatorische of bedrijfseconomische redenen wel noodzakelijk achten dat je niet in vaste dienst komt. Dan wordt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met je gesloten.  

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

De CAO Nederlandse Universiteiten bevat veel bepalingen over het sluiten van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Het gaat dan bijna altijd over werkzaamheden van tijdelijke aard zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een onderzoeksproject dat in één of meerdere jaren kan worden voltooid. Het kan ook gaan om gevallen van piek en ziek, zoals:

  • vervanging van onderwijstaken als een lid van wetenschappelijk staf tijdelijk is vrijgesteld van eigen taken vanwege toekenning van een onderzoekbeurs of
  • vervanging van een medewerker, die langdurig afwezig is wegens ziekte
  • tijdelijke inzet van extra personeel als er sprake van een hoge werkdruk

In een tijdelijke arbeidsovereenkomst is de datum waarop het contract afloopt opgenomen.

Hoogleraar of U(H)D

Je komt als hoogleraar of als U(H)D in dienst. Bij gebleken geschiktheid na maximaal 18 maanden kom je voor onbepaalde tijd in dienst als je dezelfde functie blijft uitoefenen.

Onderzoekers of Postdocs

Met een onderzoeker kan ten hoogste drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden gesloten tot een maximale duur van 3 jaar. Als het gaat om een functie, die tijdelijke extern wordt gefinancierd of waarbij sprake is van cofinanciering, dan geldt een maximale duur van 4 jaar.
Voor postdocs, dat zijn onderzoekers 3 en 4, geldt sowieso een maximale duur van 4 jaar. 

Naast deze mogelijkheid geeft de CAO ook nog een andere mogelijkheid. Zo kan met een onderzoeker ook éénmalig langdurig contract worden gesloten, die langer duurt dan 3 of 4 jaar. Meestal gaat het dan om een duur van 4 tot 6 jaar. Dit dienstverband kan toch worden verlengd, maar dan slechts éénmaal met een maximale duur van 3 maanden.  

Docenten

In de CAO is bepaald dat met docenten ten hoogste drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten kunnen worden gesloten tot een maximale duur van 3 jaar of een éénmalig langdurig contract, die langer duurt dan 3 jaar. Aanvullend op de CAO Nederlandse Universiteiten gelden binnen de Radboud Universiteit vanaf 1 januari 2025 specifieke afspraken met betrekking tot de rechtspositie van docenten. Lees hier welke afspraken dit zijn.  

WP met VIDI-financiering

Behoor je tot het wetenschappelijk personeel (WP) met een al toegekende VIDI, dan kom je voor onbepaalde tijd in dienst. In deze situaties geldt de voorwaarde dat de BKO binnen de daarvoor gestelde tijdskaders moet worden behaald.

De Promovendus

In de CAO is bepaald dat met een promovendus een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de beoogde duur van het promotietraject wordt aangegaan. Maar bij aanvang van het promotietraject wordt met de promovendus eerst een arbeidsovereenkomst voor 18 maanden gesloten om de geschiktheid te kunnen beoordelen. Een arbeidsovereenkomst met een promovendus kan onbeperkt in tijd en duur worden verlengd. Daarvoor gelden dus geen maximale termijnen of een maximum aantal elkaar opvolgende arbeidsovereenkomsten.  

OBP

Je komt als ondersteunend personeel (OBP) in dienst. Bij gebleken geschiktheid na maximaal 12 maanden kom je voor onbepaalde tijd in dienst als je dezelfde functie blijft uitoefenen.

Verdere mogelijkheden arbeidsovereenkomst(en) voor bepaalde tijd:

  • Behoor je tot het wetenschappelijk personeel (WP) in een andere functie dan hoogleraar voor meer dan 0,2 fte of U(H)D, dan geldt als uitgangspunt dat jouw tijdelijke contract in totaal maximaal drie jaar mag duren. De maximale termijn is inclusief maximaal twee verlengingen. Onder bepaalde voorwaarden kan een arbeidsovereenkomst voor maximaal vier jaar worden aangegaan.
  • Behoort een medewerker tot het ondersteunend- en beheerspersoneel (OBP) op wie de hoofdregel (na 12 maanden tijdelijk volgt een vast dienstverband) niet van toepassing is, dan geldt als uitgangspunt dat jouw tijdelijke contract in totaal maximaal drie jaar mag duren. De maximale termijn is inclusief maximaal twee verlengingen. Onder bepaalde voorwaarden kan een arbeidsovereenkomst voor maximaal vier jaar worden aangegaan.
  • In afwijking hiervan is het in bepaalde gevallen mogelijk om bij indiensttreding een eenmalige arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan voor een langere periode, die eenmalig verlengd kan worden met maximaal drie maanden.
  • In de CAO is bepaald dat de werkgever kan besluiten om het tijdelijk dienstverband op verzoek van de medewerker te verlengen, zolang dit binnen de CAO genoemde maximale duur blijft, met:
    o    de duur van het genoten zwangerschaps- en bevallingsverlof;
    o    de duur van ziekte indien er sprake is van een aaneengesloten periode van ziekte van minimaal 8 weken;
    o    de omvang van het genoten ouderschapverlof;
    o    de duur van het uitvoeren van een door het college van bestuur erkende bestuursfunctie.

    Het gaat hier om een mogelijkheid, dus geen recht op verlenging. Voor vragen over deze mogelijkheid kun je contact opnemen met de HR-afdeling van jouw faculteit/eenheid.


    Voor een promovendus geldt echter dat op verzoek het dienstverband wordt verlengd met de duur van het genoten zwangerschaps- en bevallingsverlof en het genoten ouderschapsverlof voor zover dit verlof tijdens de promotieduur is genoten.

Contact

Heb je een vraag? Neem dan contact op met de HR-medewerker van je afdeling