Duurzaam reizen

De Radboud Universiteit en het Radboudumc werken samen aan een gezonde wereld en een duurzame campus en streven naar CO₂-neutraal transport in 2030. Vliegreizen dragen in grote mate bij aan het broeikaseffect door de emissie van CO₂ en andere schadelijke stoffen. Het is daarom belangrijk dat we bewust ons reisgedrag aanpassen. Daarom hebben de Radboud Universiteit en het Radboudumc in 2020 het Beleid zakelijke vliegreizen vastgesteld.

Beleid zakelijke vliegreizen

Wat kun je als afdeling doen?

Als onderdeel van de Radboud International Travel Challenge 2022 hebben meerdere medewerkers en afdelingen van de universiteit en het Umc plannen uitgewerkt om hun CO₂-voetafdruk te verkleinen. Zoek je inspiratie om het internationale reisbeleid van jouw afdeling te verduurzamen? Kijk dan naar de ideeën van de deelnemers:

  • Bespreek het onderwerp duurzaam reizen periodiek binnen je team of groep om betrokkenheid te vergroten. Maak samen afspraken, neem resultaten door en pas deze aan op basis van voortschrijdend inzicht.
  • Stel concrete doelen. Bijvoorbeeld: wij streven ernaar om in 2027 onze aan reizen gerelateerde CO₂-uitstoot met 50% verminderd te hebben ten opzichter van 2022. Dat betekent dat we jaarlijks mikken op een CO₂-reductie van 10%.
  • Monitor de CO₂-uitstoot van je reizen en pas je keuzes daar op aan. Vraag collega’s om zelf door te geven wat de CO₂-uitstoot van hun reis is en hoeveel ze besparen door bijvoorbeeld met de trein te gaan. Je kunt de CO₂-uitstoot van je reis eenvoudig achterhalen met een online tool, bijvoorbeeld van sustainable travel international of ecotree. Voor buitenlandse dienstreizen kunnen we met VCK Travel monitoren hoeveel  CO₂-uitstoot medewerkers verbruiken.
  • Compenseer de CO₂-uitstoot van je reisgedrag.
  • Spreek een maximum aantal vliegreizen of vliegkilometers per collega af. Zoek hierin een goede balans tussen de belangen van ervaren en jonge collega’s. Bijvoorbeeld maximaal één langeafstandsreis per jaar voor ervaren collega’s en een maximum van drie vliegbestemmingen voor een 4-jarig PhD-traject.
  • Combineer zoveel mogelijk afspraken en activiteiten op locaties in het buitenland, zodat internationale reizen meer rendement hebben.
  • Zet een competitie op voor teams of groepen die hen uitdaagt hun reisgedrag te verduurzamen en beloon de winnaar, bijvoorbeeld met een award. Stel bijbehorende criteria op (bijvoorbeeld punten voor langeafstandsreizen per trein en voor het bijwonen van digitale congressen).
  • Onderzoek of je, al dan niet met internationale collega’s, een bestaand fysiek evenement kan omvormen tot een multi-hub evenement (fysiek op meerdere contintenten) of zelfs een volledig digitaal evenement.
  • Stel een beslisboom op voor medewerkers. Zie bijvoorbeeld de beslisboom van Communicatiewetenschap:
beslisboom zakelijke vliegreizen

Infographic Reisbeleid

Contact

Contactafdeling