Artikel 5 Aanspraak op vergoeding
- De werknemer kan éénmaal per vier jaren aanspraak maken op de vergoeding van een beeldschermbril.
- Bij oogklachten binnen de periode van vier jaren komt de werknemer slechts in aanmerking voor tussentijdse vergoeding indien uit de resultaten van een oogonderzoek, zoals bedoeld in het eerste lid van artikel 3, blijkt dat de aanschaf van een nieuwe beeldschermbril noodzakelijk is. De procedure zoals vermeld in artikel 3 dient gevolgd te worden. De hoogte van deze vergoeding is gemaximeerd op de bedragen genoemd in artikel 4.
- Verlies of beschadiging van de beeldschermbril komt voor rekening van de werknemer.
Artikel 6 Inwerkingtreding
Deze ‘Regeling vergoeding beeldschermbrillen Radboud Universiteit Nijmegen’ treedt met ingang van 8 februari 2013 in werking. De ‘Gedragslijn beeldschermbrillen’ wordt per gelijke datum ingetrokken.
Toelichting
Deze regeling is ingevoerd naar aanleiding van artikel 5.11 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Volgens dit besluit is de werkgever verplicht de werknemer, die gemiddeld twee of meer uren per dag aan een beeldscherm werkt, in de gelegenheid te stellen een oogonderzoek te ondergaan. Bovendien moet de werkgever zo nodig een speciaal aan het beeldschermwerk aangepaste bril ter beschikking stellen. Op grond van artikel 44 Arbeidsomstandighedenwet mogen de kosten van het oogonderzoek en de kosten van een beeldschermbril niet ten laste van de werknemer komen.
Met het stijgen van de leeftijd vermindert het accommodatievermogen van de ooglens. Het wordt steeds moeilijker om op korte afstand details scherp te zien. Na verloop van tijd komt er een moment waarbij een leesbril noodzakelijk is om goed te kunnen lezen (leesafstand +/- 35 cm). Dit probleem ontstaat zo rond het 40-45e levensjaar. Enige tijd na het in gebruik nemen van de eerste leesbril kan de behoefte ontstaan aan een aparte brilsterkte voor het werken aan het beeldscherm: de beeldschermbril (leesafstand +/- 60 cm).
Beeldschermbrillen zijn speciaal bedoeld voor beeldschermwerkzaamheden en minder geschikt voor algemeen gebruik. Welke type glas in aanmerking komt, hangt af van het totaal van de oogtaken in het werk.
- De monofocale beeldschermbril is voornamelijk voor intensief beeldschermwerk. De blikrichting wordt niet beperkt bij het lezen op het scherm.
- De monofocale beeldschermbril met extra leesbereik biedt een leesbereik van 40 tot 90 cm en is met name geschikt voor beeldschermwerk en werkzaamheden op armlengte.
- De bifocale beeldschermbril bestaat uit een gedeelte waarmee op het beeldscherm kan worden gekeken en een gedeelte waarmee tekst op papier kan worden gelezen.
- Met de multifocale datacomfort beeldschermbril kan zowel van tekst papier als het beeldscherm worden gelezen en in de verte worden gezien.
Niet iedereen met een verminderd accommodatievermogen heeft in de praktijk behoefte aan een speciale beeldschermbril. Redenen hiervoor kunnen zijn:
- mensen die een beetje bijziend zijn, zetten hun bril af tijdens beeldschermwerk;
- mensen prefereren soms een bril die voor algemene doeleinden geschikt is boven een beeldschermbril, zodat niet van bril gewisseld hoeft te worden.
Normale brillen, bedoeld voor algemene correctie, vallen niet onder het Arbobesluit en komen niet voor een vergoeding in aanmerking.
In de regeling is bepaald, dat de werknemer direct bij een deskundige een oogonderzoek kan laten verrichten. Een doorverwijzing door de Arbo- en Milieudienst is niet nodig. De werknemer kan éénmaal per vier jaren aanspraak maken op een beeldschermbril. In bijzondere gevallen is het mogelijk om binnen de termijn van 4 jaren aanspraak te maken op vergoeding van een nieuwe beeldschermbril. Uit oogonderzoek moet dan zijn gebleken dat de aanschaf van een nieuwe beeldschermbril noodzakelijk is.