Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Als je zwanger bent, heb je recht op 16 weken verlof. Dit is een combinatie van zwangerschaps- en bevallingsverlof. 

Voor de bevalling: zwangerschapsverlof

Het zwangerschapsverlof neem je 4 tot 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum op. Het zwangerschapsverlof duurt tot de bevalling. 

Bij ziekte

Als je binnen 6 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum ziek wordt als gevolg van je zwangerschap, gaat je verlof meteen in.

Aanvragen

Meld uiterlijk 10 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum aan je leidinggevende wanneer je zwangerschapsverlof wilt opnemen. Meld dit ook bij de HR-medewerker van je afdeling.

Hierbij moet je een schriftelijke verklaring van je arts of verloskundige over de uitgerekende bevallingsdatum laten zien. Bewaar deze verklaring tot 1 jaar na het einde van het bevallingsverlof.

Na de bevalling: bevallingsverlof

Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling. Het bevallingsverlof duurt minimaal 10 tot maximaal 12 weken. Dit hangt af van hoe lang je zwangerschapsverlof heeft geduurd.

Na de zesde week van het bevallingsverlof mag je de rest van het bevallingsverlof in deeltijd opnemen, gespreid over maximaal 30 weken.

Bij ziekte 

Als je tijdens je bevallingsverlof ziek wordt, neem je contact op met je leidinggevende en met de HR-medewerker van je afdeling..

Aanvragen

Het bevallingsverlof hoef je niet apart aan te vragen. Meld de geboorte met de geboorteakte bij de HR-medewerker van je afdeling.

Meerlingenverlof

Als je een meerling verwacht, heb je recht op 20 weken verlof. Dit is een combinatie van zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Het zwangerschapsverlof neem je 8 tot 10 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum op. Het bevallingsverlof duurt minimaal 10 tot maximaal 12 weken. Lees meer over zwangerschapsverlof bij een tweeling of meerling.

Couveuseverlof

Als een kind na de bevalling langer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet blijven, heb je recht op verlengd bevallingsverlof, ook wel couveuseverlof genoemd. Hiervoor geldt een maximum van 10 weken. Meld dit bij je leidinggevende, de HR-medewerker van je afdeling en het UWV.

Verlof Behoud van bezoldiging Behoud van pensioenopbouw Opbouw vakantie-uren
Zwangerschapsverlof           v           v           v
Bevallingsverlof           v           v           v
Meerlingenverlof           v           v           v
Couveuseverlof           v           v           v

Contact

Hulp nodig? Neem contact op met de HR-medewerker van je afdeling.

Contactafdeling