De juiste werkhouding

Het is belangrijk dat je achter je bureau de juiste houding aanneemt. Richt jouw werkplek hierop in, zowel op de campus als jouw thuiswerkplek om gezondheidsklachten te voorkomen.

Bureaustoel

Stel je bureaustoel goed in. Let daarbij op de volgende punten:

  1. Zorg ervoor dat je voeten recht op de grond staan en dat je knieeën in een lichte hoek van 90 graden onstpannen.
  2. Stel je armleuningen in op de juiste hoogte; je schouders moeten ontspannen kunnen leunen op de armleuningen.
  3. Zet je rugleuning vast voor een rechte positie van je rug.

Onder de meeste bureaustoelen op de campus zit een instructieboekje onder de zitting. In dit instructieboekje lees je hoe je de hoogte van de onderdelen van je stoel kunt aanpassen.

Bureau of werktafel

Stel je bureau of werktafel af op de hoogte van de bureaustoel. De hoogte kun je door middel van de verstelbare poten op de juiste hoogte instellen, of aan de zijkant van je blad verstellen met automatische knoppen of draaihengsel. De juiste hoogte van je bureau heb je bereikt als je armleuningen van je bureaustoel op gelijke hoogte zijn als je bureaublad.

Beeldschermen

De meeste werkplekken hebben twee vaste beeldschermen. Plaats een beeldscherm recht voor je, op ongeveer armlengte afstand. Kijk in het bovenste deel van je beeldscherm als je recht vooruit kijkt. Zorg ervoor dat je er net niet overheen kijkt voor een goede kijkhoogte. Het tweede scherm draai je schuin naar je toe.

Beeldschermbril

Laptop

Een laptop mag niet langer dan twee uur per dag gebruikt worden, tenzij deze is uitgerust met een los toetsenbord, een losse muis en een laptophouder of andere verhoger waarmee het beeldscherm op ooghoogte kan worden geplaatst. Het langdurig werken met een laptop zonder deze uitrusting kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten.

Toetsenbord en muis

Zorg ervoor dat het toetsenbord niet te ver weg ligt om te voorkomen dat je tijdens het typen op je ellebogen steunt. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw toetsenbord plat neerlegt zodat er geen spanning is op je polsen. Het is ook mogelijk om een toetsenbord of muis op maat te krijgen.  

Aanvragen toetsenbord en muis op maat

Naast het inrichten van je werkplek is afwisseling van taken belangrijk. Neem daarom regelmatig korte pauzes, vooral als je veel achter een beeldscherm werkt.