Stappenplan tijdschrift uitgeven via Radboud University Press

Via Radboud University Press kun je kosteloos academische tijdschriften publiceren. Deze stappen doorloop je bij het uitgeven van een tijdschrift via Radboud University Press.

Stappenplan

 1. 1. Contact opnemen

  Van een idee voor een nieuw tijdschrift tot het laten overzetten van een bestaand tijdschrift: je kunt op elk gewenst moment contact opnemen met Radboud University Press. Vervolgens wordt gekeken of het project geschikt is om via Radboud University Press te publiceren. Nadat je contact hebt opgenomen, volgt eerst een kennismakingsgesprek waarin de mogelijkheden van publiceren via Radboud University Press worden besproken.

 2. 2. Desk review

  Na het kennismakingsgesprek, ontvang je een vragenlijst over de publicatie. Een lid van de wetenschappelijke redactieraad van Radboud University Press, die deskundig is op het desbetreffende vakgebied, kijkt of deze publicatie geschikt is om te publiceren bij Radboud University Press. Daarna volgt een gesprek tussen jou en Radboud University Press over het uitvoeren van de peerreview. Het is een vereiste om zelf een peerreview uit te voeren om de wetenschappelijke kwaliteit van je tijdschrift te waarborgen. Radboud University Press kan hierover adviseren.   

 3. 3. Publicatievoorstel en planning

  Als het project is goedgekeurd door de wetenschappelijke redactieraad van Radboud University Press, ontvang je een publicatievoorstel en uitgebreide planning. Ook bespreek je de kaders van de peerreview met de wetenschappelijke redactieraad van Radboud University Press. Als je akkoord bent met het voorstel en de planning, ontvang je van Radboud University Press een contract. Daarbij is veel ruimte voor persoonlijke aandacht en overleg, zodat zowel jij als Radboud University Press met een goed gevoel gaan samenwerken.

 4. 4. Peer review

  Radboud University Press zorgt voor de administratieve zaken rondom een overname van een tijdschrift van een andere uitgever of bij de opzet van een nieuw wetenschappelijk tijdschrift. Daarna krijgt je tijdschrift een eigen webpagina op het Open Journals platform met een eigen content management systeem. Hiermee kun je de beoordeling en verwerking van ingediende artikelen stroomlijnen en de workflow van het tijdschrift verbeteren. Ook biedt Radboud University Press jaarlijks 1000 euro voor redactie assistentie. Overige redactie assistentie en kosten zijn voor eigen rekening.

 5. 5. Productie

  Het productieproces hangt af van jouw wensen als redacteur en het tijdschrift dat je publiceert. Als je een nieuw tijdschrift uitbrengt, is het productieproces anders dan wanneer het tijdschrift wordt overgenomen van een andere uitgever. Radboud University Press neemt contact met je op om de wensen en benodigdheden te bespreken. Zo kun je bij het uitbrengen van een tijdschrift kiezen tussen het uitbrengen van edities of het publiceren van losse artikelen zodra deze klaar zijn. 

  Let op: Radboud University Press gebruikt een standaard template voor de vormgeving van het binnenwerk van het tijdschrift. Er is ruimte voor jouw persoonlijke keuzes, bijvoorbeeld met een eigen logo en kleurkeuze. 

 6. 6. Promotie

  Wanneer de inhoud en vormgeving klaar zijn, wordt je tijdschrift gepubliceerd. Radboud University Press ondersteunt bij de promotie van je tijdschrift:

  • Je publicatie wordt gedeeld via de kanalen van Radboud University Press, waaronder de website, LinkedIn en het overzicht van publicaties van Radboud University Press. 
  • Radboud University Press kan ondersteunen bij het opzetten van een nieuwsbrief voor je tijdschrift. 
  • Radboud University Press kan adviseren en ondersteunen bij het promoten van je publicatie bij je eigen netwerk. 
  • Als je een lancering hebt georganiseerd, is Radboud University Press hierbij aanwezig. 

  Het is niet mogelijk om papieren abonnementen op tijdschriften aan te bieden als je publiceert via Radboud University Press. 

 7. 7. Beschikbaarheid en vindbaarheid

  Radboud University Press zorgt ervoor dat je publicatie online goed vindbaar is door de juiste indexering en archivering. Dat maakt je werk toegankelijk voor andere wetenschappers en geïnteresseerden, die je publicatie kosteloos kunnen bekijken. Radboud University Press draagt zorg voor de kosten en de financiële afhandeling van je tijdschrift. 

 8. 8. Evaluatie

  Aan het eind van elk jaar evalueer je met Radboud University Press de productie van het tijdschrift. Daarnaast word je gevraagd een tijdschriftplanning voor het nieuwe jaar aan te leveren.

Informatiefolder voor redacteuren

Contact

Heb je vragen over publiceren via Radboud University Press? Neem dan contact op met radbouduniversitypress [at] ru.nl (radbouduniversitypress[at]ru[dot]nl).