Stappenplan proefschrift publiceren via Radboud University Press

Als promovendus van de Radboud Universiteit kun je kosteloos je proefschrift laten vormgeven en drukken via Radboud University Press. Deze stappen doorloop je bij de publicatie van je proefschrift via Radboud University Press. 

Stappenplan

 1. 1. Contact opnemen

  Als promovendus van de Radboud Universiteit kun je kosteloos je proefschrift publiceren via Radboud University Press (onder bepaalde voorwaarden). Neem minimaal twaalf weken voordat je promoveert contact op via dissertations.radbouduniversitypress [at] ru.nl (dissertations[dot]radbouduniversitypress[at]ru[dot]nl). Vermeld in de mail je 

  • Voor- en achternaam
  • De titel van je proefschrift 
  • Het onderwerp van je proefschrift
  • De taal waarin je het proefschrift schrijft
  • Het verwachte aantal pagina’s waaruit je proefschrift bestaat
  • Of er afbeeldingen in je proefschrift staan
  • De promotiedatum (als deze bekend is)

  Let op: is de datum van je promotie nog niet bekend? Ook dan kun je al geheel vrijblijvend contact opnemen voor het publiceren van je proefschrift. 

 2. 2. Het productieproces starten

  Na je aanmelding ontvang je een mail met een Digital Object Identifier (DOI) en Internationaal Standaard Boek Nummer (ISBN) voor je proefschrift. Hierdoor wordt je proefschrift na publicatie online optimaal vindbaar. Daarnaast vind je in de mail je unieke toegangscode voor de portal, waarin je het productieproces kunt opstarten. Zodra je de benodigde informatie in de portal hebt ingevuld, nemen de ontwerpers contact met je op om de verdere details van je publicatie te bespreken.

  Handleiding portal

  Let op: zodra je je DOI en ISBN-nummer hebt ontvangen, ga je ermee akkoord dat je proefschrift via Radboud University Press wordt gepubliceerd. 

 3. 3. De uitvoering

  Nadat je alle informatie hebt ingevuld in de portal, zorgt Radboud University Press voor de uitvoering. Radboud University Press kan de vormgeving verzorgen van binnenwerk en omslag van je proefschrift. 

  Vormgeving proefschrift 

  Je proefschrift wordt volgens één van de vaste templates vormgegeven. Vaste elementen op de omslag zijn de plaatsing van de logo's van de Radboud Universiteit, Radboud University Press en eventueel andere organisaties of onderzoeksinstituten die betrokken zijn. Publicaties van de Radboud Universiteit hebben een rode rug, publicaties van Donders Instituut drie kleuren en bij het Radboudumc is de keuze vrij. Voor de omslag kun je zelf een afbeelding naar keuze aanleveren (let hierbij op de copyright) en het ontwerp van de titel, ondertitel en auteursnaam. 

  Download flyer Radboud Dissertation Series

  Aanleveren proefschrift

  Lever je proefschrift aan als een Word-document. Let hierbij op de volgende punten:

  • Gebruik bij voorkeur de vooraf ingestelde koppen van Word, zodat de vormgever gemakkelijk kan zien welk niveau de koppen zijn.
  • Lever je afbeeldingen als losse bestanden aan, zodat de kwaliteit hoger is. Dat kan als pdf, tiff, jpeg, eps, psd, ai of png. Denk eraan: hoe beter de kwaliteit, hoe mooier het eruit zal zien als het gedrukt is. De minimale kwaliteit die de voorkeur heeft is 250 dpi.
  • Controleer je referentielijst op stijl; het kan zijn dat je verschillende referentiestijlen hebt gebruikt als gevolg van voorkeuren van tijdschriften. Het advies is om één stijl te kiezen voor je hele scriptie.
  • Controleer voor het aanleveren van het document of je proefschrift in Brits-Engels of Amerikaans-Engels moet zijn. Dit kan ook per hoofdstuk verschillen vanwege de voorkeuren van het tijdschrift.
  • Je kunt alle bestanden versturen met een programma als SURFfilesender, zodat je alle bestanden als één pakket verstuurt.

   

  Eigen ontwerp 

  Het is mogelijk om de omslag of het binnenwerk van je proefschrift zelf te ontwerpen. Voor de omslag heb je een template nodig. Vaste elementen op de omslag zijn de plaatsing van de logo's van de Radboud Universiteit, Radboud University Press en eventueel andere organisaties of onderzoeksinstituten die betrokken zijn. Publicaties van de Radboud Universiteit hebben een rode rug, producties van Donders Instituut drie kleuren en bij het Radboudumc is keuze vrij. De vormgeving van het binnenwerk kun je geheel zelf bepalen. Let bij het ontwerpen van je proefschrift op het vaste formaat (240x170mm). 

  Let op: je mag het binnenwerk van je proefschrift ook vormgeven met LaTeX.

 4. 4. De proefdruk

  Tijdens het publicatieproces word je via de portal persoonlijk begeleid. Als je tevreden bent met het eindresultaat krijg je een proefdruk toegezonden.

 5. 5. De publicatie

  Als je akkoord gaat met de proefdruk, wordt de oplage gedrukt. Je ontvangt kosteloos maximaal 80 exemplaren van je proefschrift en 135 boekjes met een samenvatting en een QR-code die naar de digitale versie van het proefschrift verwijst. De boekjes met de samenvatting zijn voor mensen buiten je academische vakgebied, waaronder vrienden en familie. Je kunt eenvoudig voor deze optie kiezen via het portaal, waarmee je bijdraagt aan een meer milieuverantwoorde verspreiding van je werk. Je hoeft deze samenvatting niet zelf te schrijven. De publicatie wordt bij je thuis of op een ander adres naar keuze bezorgd.

  Het is altijd mogelijk om op eigen kosten meer exemplaren te bestellen.  

 6. 6. Beschikbaarheid en vindbaarheid

  Radboud University Press levert je proefschrift aan bij Radboud Repository. Daarnaast zorgt Radboud University Press ervoor dat je publicatie online goed vindbaar is door de juiste indexering en archivering. Dat maakt je werk toegankelijk voor andere wetenschappers en geïnteresseerden, die je publicatie kosteloos kunnen downloaden en bekijken.

  Na publicatie blijft je proefschrift zowel online als offline beschikbaar. Met de print-on-demand service kun je papieren exemplaren nog lang na je verdediging op aanvraag bestellen tegen een prijs die de productie- en verzendkosten dekt.

 7. 7. Financiële afhandeling

  Radboud University Press zorgt voor de financiële afhandeling van de publicatie, zodat je zelf geen geld hoeft voor te schieten en declaraties hoeft in te dienen. 

Informatiefolder proefschrift publiceren

Contact

Heb je vragen over het publiceren van je proefschrift via Radboud University Press? Neem dan contact op met dissertations.radbouduniversitypress [at] ru.nl (dissertations[dot]radbouduniversitypress[at]ru[dot]nl)