Contact met robots. Verbindend of vervreemdend? | Lezing, dans en gesprek met cognitiewetenschapper Evelien Heijselaar, kunstenaar Bram Ellens en ArtEZ-dansers
Contact met robots. Verbindend of vervreemdend? | Lezing, dans en gesprek met cognitiewetenschapper Evelien Heijselaar, kunstenaar Bram Ellens en ArtEZ-dansers

Contact met robots. Verbindend of vervreemdend?

woensdag 22 mei 2024, 20:00 - 21:30
Gesprek en dans | Radboud Reflects en Lindenberg Kunst en Technologie

Locatie: De Lindenberg, Steigerzaal, Nijmegen

Kun je een echte band vormen met een robotvriend zoals met een menselijke vriend? Kun je evenveel vertrouwen hebben in een robottherapeut als in een menselijke therapeut? Ervaar je een dans met een robot op dezelfde manier als met een mens? In de toekomst zullen robots een steeds prominentere rol spelen in onze samenleving. Worden robots ooit onze medemensen, of blijft het ‘doen alsof’? En kunnen robots bijvoorbeeld een oplossing bieden voor de toenemende eenzaamheid, of vervreemden ze ons juist van wat ons mens maakt? Kom, kijk en luister naar cognitiewetenschapper Evelien Heijselaar, kunstenaar Bram Ellens en dansers van ArteZ en denk na over de vraag of we ooit écht contact kunnen maken met robots en of we dan als mens veranderen. 

Meer dan taal

Op dit moment ligt de nadruk in de robotica vaak op taal, verbale communicatie en denkvermogen, maar juist door non-verbale communicatie en beweging zijn wij geneigd om leven, gevoel en ervaring te zien in niet-levende wezens. Op dit moment realiseren de meeste mensen zich nog wel dat robots niet écht gevoelens en intenties hebben, maar blijft dat ook zo in de toekomst? Robots worden steeds realistischer, ook in hun bewegingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Hoe komt het dat wij gevoelens en intenties in robots zien, en dat we ons aan ze kunnen hechten? Waarom vinden we het zielig om een robotkat te schoppen of een robotvogel op te sluiten? En hoeveel gevoel en intentie lezen wij in onze interacties met robots, en hoeveel brengen de robots zelf? 

Meer dan metaal

Toekomstige generaties groeien op in een wereld waarin robots overal zijn. Je huisdieren, collega’s, docenten, danspartner, therapeut – in de toekomst zijn het misschien wel robots. Voor toekomstige generaties is contact met robots misschien wel net zo vanzelfsprekend, als het constant verbonden zijn met vrienden en familie via smartphones voor de huidige generaties. Zullen zij robots vanzelfsprekender als alternatief voor échte mensen of dieren zien? Hoe gaan toekomstige generaties zich tot robots verhouden? 

Neem een robot-therapeut, die perfect kan worden afgestemd op cliënten, waardoor er sneller een ‘klik’ ontstaat. Kan zo’n robot deze functie van mensen vervullen, of is er iets unieks aan menselijke interactie? En waar ligt dat dan aan? Ook rijst de vraag of mensen anders met elkaar omgaan in de toekomst, als contacten en banden met robots normaler worden. En als we ons op steeds menselijkere manier aan robots hechten, kunnen we ze dan nog zomaar weggooien?

Kom luisteren naar cognitiewetenschapper Evelien Heijselaar over de klik tussen mens en robot, en aanschouw wat er ontstaat tussen mensen en robots wanneer zij samenkomen in dans. Dansers van ArtEZ voeren een improvisatiedans op met een robotarm gemaakt door kunstenaar Bram Ellens. 
 

Over de sprekers

Evelien Heijselaar is cognitiewetenschapper bij het Behavioral Science Institute (BSI) aan de Radboud Universiteit. Heijselaar onderzoekt hoe en waarom wij ‘leven’ in robots waarnemen en of onze gevoelens en gedachten over robots hetzelfde zijn als die over mensen.

Bram Ellens is kunstenaar. Hij onderzoekt de relatie tussen mens en technologie door machines in een menselijk of dierlijk licht te plaatsen. Voorheen werkte hij bij grote techbedrijven, ondere andere in Silicon Valley. 

Dansers van ArtEZ voeren een improvisatiedans op, samen met een robotarm, gemaakt door Bram Ellens.

 Deelname

  • Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees. 
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant. 

Tickets 

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Lindenberg Kunst en Technologie

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

  Op dit programma zijn de algemene deelnemersvoorwaarden van toepassing. 

Wanneer
woensdag 22 mei 2024, 20:00 - 21:30
Organisatie
Radboud Reflects