Beeld bij programma over Nick Cave; geloof, hoop en popmuziek
Beeld bij programma over Nick Cave; geloof, hoop en popmuziek

Nick Cave; geloof, hoop en popmuziek

maandag 23 september 2024, 20:00 - 21:30
Gesprek en muziek | Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Locatie: Theaterzaal C, Radboud Universiteit (Elinor Ostromgebouw, Heyendaalseweg 141, Nijmegen)

Wat kan de muziek van Nick Cave ons leren over de grote vragen van het leven? Van punkrocker naar vertolker van liefdesliedjes en psalmen op muziek; Nick Cave heeft het allemaal gedaan. Tijdens zijn carrière werd Cave steeds spiritueler en groeide zelfs uit tot een vraagbaak voor levensvragen. Kom luisteren naar theologen Annemarieke van der Woude en Thomas Quartier over wat de teksten van Nick Cave zeggen over rouw en hoop, over geloof en twijfel, over muziek, vrijheid en liefde. Natuurlijk is er ook livemuziek van een aantal muzikanten van Tender Prey, de Nick Cave Tribute band.

Luister naar de nieuwste single Long Dark Night van Nick Cave & The Bad Seeds van het uit te komen album Wild God. Op 26 en 27 september 2024 staan Nick Cave & The Bad Seeds in Ziggo Dome, Amsterdam. 

Levensvragen

In september staat Nick Cave twee avonden achter elkaar in het Ziggo Dome met zijn Wild God tour. Hoog tijd dus voor een avond over Nick Cave. Nick Cave groeide, mede door het verlies van twee van zijn zoons, de afgelopen jaren uit tot een vraagbaak in levensvragen. Hij ontvangt wekelijks heel veel brieven die hij allemaal met zorg beantwoordt en deelt op zijn weblog ‘The Red Hand Files’.

Geloof, hoop en liefde

Vorig jaar kwam het boek Geloof, hoop en ravage uit over het leven van Nick Cave. In The Guardian werd over het boek geschreven ‘Dit prachtige boek is een klaagzang, een feest, een schreeuw, een seculier gebed, een strijdkreet, een meditatie en een voortreffelijke verwoording van de menselijke conditie. Het beneemt je de adem.’. Cave spreekt met zijn teksten zowel gelovigen als niet-gelovigen aan. Wat zit er in de teksten van Nick Cave dat zoveel mensen raakt? En waarom kan juist muziek ons zo diep raken en ons helpen bij liefdesverdriet en eenzaamheid?

Muziek

Tijdens deze avond spelen muzikanten van de Nick Cave Tribute band nummers van Nick Cave. Tussen de nummers door gaan theologen Annemarieke van der Woude en Thomas Quartier met elkaar in gesprek over de emotionele en spirituele waarde van de muziek van Nick Cave. Wat is de relatie tussen muziek en geloof? Wat vertellen de teksten van Cave ons over liefde en over hoop?

Over de sprekers

Annemarieke van der Woude is theoloog aan de Radboud Universiteit. 

Thomas Quartier is voormalig Theoloog des Vaderlands en theoloog aan de Radboud Universiteit.

Tender Prey, de Nick Cave Tribute band, weet als geen ander eenzelfde dynamiek te brengen zoals alleen Nick Cave himself dat kan. Theatraal en vol overgave spelen ze nummers van Nick Cave. Drie videoclips van de band waren te zien op Nick’s eigen YouTubekanaal BadSeedTeeVee. Approved by Nick Cave himself.

Deelname

  • Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees. 
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  • € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant. 

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Wil je nog meer kennis en inspiratie? Bekijk de video's in onze playlists Religie of Cultuur/Kunst op YouTube. Luister je liever naar podcasts? Check dan de playlists Religie of Cultuur/Kunst op Soundcloud. 

Blijf op de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Waar richt jij een spiegel op? Onderzoeken wat van waarde is.

Al meer dan honderd jaar reflecteren filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit op de wereld in al haar facetten. Zij brengen werelden in beeld die verborgen bleven omdat ze vanzelfsprekend waren of nooit werden vermoed. Zo vormen onze onderzoekers, docenten en alumni een spiegel voor een maatschappij waar zij middenin staan. 

Je bent nodig.

Wanneer
maandag 23 september 2024, 20:00 - 21:30
Sprekers
dr. H.J.M. van der Woude (Annemarieke), prof. dr. T. Quartier (Thomas), Muzikanten van Tender Prey, de Nick Cave Tribute Band
Locatie
Theaterzaal "C"