Locatie: Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Onze kijk op drugs zoals psychedelica verandert met de tijd. Psychedelica worden gezien als vergif voor mens en samenleving, als recreatief middel en onderdeel van een cultuur of soms zelfs als medicijn. Hoe is onze kijk op psychedelische drugs veranderd? Kom luisteren naar cultuurwetenschapper Brigitte Adriaensen en filosoof Pieter Lemmens en ontdek hoe verschillend er naar psychedelica gekeken wordt.
Psychedelica als onderdeel van de cultuur
Psychedelica zijn een onderdeel van de Zuid-Amerikaanse cultuur. Door de inheemse bevolking worden psychoactieve planten al eeuwenlang gebruikt, soms zelfs vereerd. Brigitte Adriaensen doet onderzoek naar de perceptie van psychoactieve planten als peyote, ayahasca en coca in Zuid-Amerika. Waarom wordt er in verschillende culturen en verschillende tijden anders tegen drugs aangekeken? Hoe zien ze in Zuid-Amerika het verschil tussen psychedelica en coca? En wat zegt de beeldvorming rondom drugs over een maatschappij?
Psychedelica als medicijn
In de jaren ’70 werd er aan verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar de inzet van lsd bij de genezing van mentale aandoeningen. Ook nu is er een hernieuwde vraag om drugs, zoals mdma, serieus te nemen als behandelmogelijkheid binnen de psychiatrie. In hoeverre kunnen we psychedelica beschouwen als een medicijn? Is het echt een wondermiddel, of moet er vooral aandacht blijven voor de risico’s?
Psychedelica als magische ervaring
Met alle negatieve aandacht voor de zwarte kanten van drugs zouden we bijna vergeten dat er ook leuke kanten zitten aan drugsgebruik. Psychedelica zijn niet voor niets verbonden met het menszijn. Door psychedelica krijgen we een blik op de werkelijkheid die je anders nooit zou krijgen. Hoe spelen psychedelica een rol bij spirituele ervaringen van mensen en welk verhaal maken we daar dan bij? Hoe bepalen psychedelica ons beeld op het leven en ons verhaal van wat het is om mens te zijn?
Na haar lezing gaat Brigitte Adriaensen in gesprek met filosoof Pieter Lemmens over de kijk op psychedelica als onderdeel van een cultureel, nieuw medisch wondermiddel of als magische ervaring. Stel daarna ook je eigen vragen. Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider.
Over de sprekers
Brigitte Adriaensen is hoogleraar Spaanse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit met een specialisatie in Latijns-Amerikaanse studies. Ze leidt het onderzoeksproject ‘Medicine, Poison or Magic Potion’, waarin ze met een team onderzoek doet naar de perceptie van psychoactive planten als peyote, ayahuasca en coca.
Pieter Lemmens in filosoof aan de Radboud Universiteit waar hij lesgeeft over o.a. techniekfilosofie. Eerder sprak hij bij een Radboud Reflectsprogramma over Ayahuasca. Bekijk de video hier.
Deelname
- Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees.
- € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
- € 7,50 voor anderen
LET OP: Betaal aan de zaal!
Betalen is door problemen met iDeal niet mogelijk. Reserveer en ontvang je ticket tegen het juiste tarief via onderstaande link en betaal aan de zaal.
Ben je een student of Radboud Reflectsabonnee en kom je dus in aanmerking voor het gratis tarief, reserveer dan je ticket zoals gebruikelijk via onderstaande link.
Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.
Wil je nog meer kennis en inspiratie? Bekijk de video's in onze playlists Gedrag en Gezondheid/Zorg op YouTube. Luister je liever naar podcasts? Check dan de playlists Gedrag en Gezondheid/Zorg op Soundcloud.
Blijf op de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief