Dit is een Engelstalig programma.
Locatie: Collegezalencomplex, CC1, Radboud Universiteit | Intern programma voor Radboudmedewerkers en - studenten
Waar ligt de grens tussen wetenschap en activisme? Maatschappelijke en politieke ontwikkelingen kunnen op universiteiten voor heel wat reuring zorgen, wat door de jaren heen keer op keer gebeurd is. Hoe moet de academische gemeenschap zich verhouden tot politieke ontwikkelingen? En hoe moeten we op de universiteit omgaan met verschillende opvattingen over activisme en wetenschap? Kom als voor Radboudmedewerker of - student luisteren naar religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg, filosoof Mathijs van de Sande en historicus Adriejan van Veen en denk mee over de vraag of wetenschap en activisme samengaan.
Verantwoordelijkheid
Wetenschappers doen onderzoek naar de wereld om deze beter te begrijpen. Ze vergaren daardoor kennis die ervoor zorgt dat ze de ontwikkelingen om hen kunnen duiden. Maar moet een wetenschapper de wereld ook willen veranderen? Geeft hun expertise wetenschappers de verantwoordelijkheid om op de barricade te gaan staan? Of brengt deze kennis juist het risico van tunnelvisie met zich mee als ze politiek wordt ingezet?
Twijfel
Er zijn ook wetenschappers die juist vinden dat je in je rol als wetenschapper terughoudend moet zijn als het op activisme aankomt. Als je je committeert aan één groep of één doel, kun je voor andere groepen je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid verliezen. Dit kan weer leiden tot meer polarisatie en wantrouwen in de wetenschap. Daarnaast moet er volgens hen altijd ruimte voor twijfel overblijven, waar je als activist met meer zekerheid positie kiest. Gaan wetenschap en activisme niet goed samen, of is de wetenschapper vanwege diens kennis juist de ideale activist?
Filosoof Mathijs van de Sande, religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg en historicus Adriejan van Veen gaan in gesprek over de verhouding tussen wetenschap en activisme. Kom, neem je boterhammen mee en stel je eigen vragen!
Over de sprekers
Mathijs van de Sande is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de democratische legitimiteit en de rol van protest en sociale bewegingen. Daarvoor put hij uit diverse filosofische stromingen en tradities, zoals anarchisme, feminisme, en (post-)marxisme.
Heleen Murre-van den Berg is religiewetenschapper en decaan van de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar christenen in en uit het Midden-Oosten.
Adriejan van Veen is politiek historicus aan de Radboud Universiteit. Hij is gespecialiseerd in de politieke geschiedenis van Nederland en West-Europa in de moderne tijd (ca. 1780-nu), met een speciale interesse in politieke en sociale organisatievorming, politieke representatie en depolitisering.
Deelname
Deelname is voor Radboudmedewerkers en - studenten. Deelname is gratis. Schrijf je wel even in.
Blijf op de hoogte:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.