Radboud Reflects Boekenclub over toeval | Met filosoof Cees Leijenhorst
Radboud Reflects Boekenclub over toeval | Met filosoof Cees Leijenhorst

UITVERKOCHT - Radboud Reflects Boekenclub over toeval

woensdag 4 september 2024, 20:00 - 21:30
Lees van tevoren: 'Toeval. Een onvoorziene filosofie' (Boom, 2024) van Jeroen Hopster

Dit programma is uitverkocht. Volgende Radboud Reflects Boekenclub: woe 09|10  over Japanse filosofie
Locatie: Latijnse School, Nijmegen (bij binnenkomst links)

Lees een recent verschenen filosofisch of verdiepend boek, praat er over met elkaar en een wetenschapper en trek lessen voor je eigen leven en je persoonlijke ontwikkeling. Dat is de Radboud Reflects Boekenclub. Lees zelf, thuis Toeval. Een onvoorziene filosofie (Boom, 2024) van Jeroen Hopster en ga samen met filosoof Cees Leijenhorst op zoek naar persoonlijke lessen voor een leven vol toevalligheden.

Toevalsfilosofie

Een droombaan die onverwacht op je pad komt, de ontmoeting van je levenspartner of een regenbui nét op het moment dat je naar huis wilt fietsen: het leven lijkt aan elkaar te hangen van toevalligheden. In het boek Toeval. Een onvoorziene filosofie onderzoekt filosoof Jeroen Hopster wat de verschillende gedaanten van toeval zijn en hoe we ons daar als mens toe kunnen verhouden. In ons taalgebruik, in volkswijsheden en in de onderzoeken van kansrekenaars en mystici komt toeval veelvuldig aan bod. Maar, zo ziet Jeroen Hopster, aan filosofische analyses van toeval is een tekort. Met zijn eigen toevalsfilosofie wijst Hopster toevalsontkenners op hun gebreken en plaatst hij zweverige toevalszoekers met beide benen op de grond. Daarbij maakt hij gebruik van sprekende voorbeelden en haakt hij aan bij bekende filosofen en andere wetenschappers.

Praktische wijsheid

In zijn onderzoek naar toeval gaat Hopster verder dan de vraag of toeval wel of niet bestaat: we ervaren nu eenmaal toeval in de menselijke praktijk, en kunnen dus maar beter verkennen hoe we ons het best tot toeval kunnen verhouden. Omgaan met toeval vraagt om praktische wijsheid. Kunnen we ons op toeval voorbereiden? Kunnen we toeval regisseren of bespelen en zo ja, hoe dan? Op weke vlakken van ons leven willen we toeval toelaten, en op welke vlakken minder? Hopsters toevalsfilosofie is niet alleen een analyse van toeval in al haar verschijningsvormen. Het is ook een gids voor het leven, waar toeval onmiskenbaar deel van uitmaakt.

Lees van tevoren het boek Toeval. Een onvoorziene filosofie van Jeroen Hopster en formuleer samen met filosoof Cees Leijenhorst en gespreksleider Noortje Schonck je eigen lessen. 

 

Over de sprekers

Cees Leijenhorst is filosoof bij de afdeling Geschiedenis van de Filosofie aan de Radboud Universiteit.

Noortje Schonck is masterstudent filosofie aan de Radboud Universiteit en gespreksleider van de Boekenclub.

Deelname

  • Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees. 
  • € 5, - voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Dit programma is uitverkocht. Op woensdag 9 oktober vindt een volgende Radboud Reflects Boekenclub plaats. Lees meer. 

Radboud Reflects Boekenclub

In de Radboud Reflects Boekenclub bespreken we in een kleine setting van maximaal 30 deelnemers recent verschenen boeken met een verdiepende en praktische inslag. Doel is om samen lessen te trekken voor het eigen leven en de eigen persoonlijke ontwikkeling. Het thema van het boek wordt kort ingeleid door een wetenschapper van de Radboud Universiteit. Vervolgens gaan deelnemers samen met de wetenschapper in gesprek over het gelezen boek, onder leiding van een gespreksleider. Wat is de rode draad van het werk, en welk onderliggend mens- of wereldbeeld vormt het uitgangspunt? Welke lessen worden er (tussen de regels door) in het boek geformuleerd? Kunnen we deze lessen toepassen in de praktijk, of kunnen we er kritische kanttekeningen bij plaatsen? Welke inzichten nemen we mee in ons eigen leven?

Speciaal is dat we in de Latijnse School zitten. De 100-jarige Radboud Universiteit ontving in 2023 van de Gemeente Nijmegen het gebruik van deze bijzondere locatie als geschenk. Vlak naast de Stevenskerk, midden in het centrum van Nijmegen. 

Dit is een programma van Radboud Reflects en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Blijf op de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief