Wat drijft tradwives? | Lezing en gesprek met theoloog Mariecke van den Berg en socioloog Katia Begall
Wat drijft tradwives? | Lezing en gesprek met theoloog Mariecke van den Berg en socioloog Katia Begall

Wat drijft tradwives?

maandag 9 september 2024, 20:00 - 21:30

Fulltime huisvrouw zijn: koken, poetsen en voor je kinderen zorgen terwijl je man de kost verdient. Sommige vrouwen gaan terug naar de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Tradwives noemen ze zichzelf. Enkelen hebben succesvolle social media-kanalen waarin ze  vloggen en posten over hun levensstijl. Waarom willen deze vrouwen zo graag terug naar vroegere tijden? Is dit de ondergang van vrouwenemancipatie, of juist een nieuw soort feminisme? Kom luisteren naar theoloog Mariecke van den Berg en socioloog Katia Begall, en ontdek wat tradwives drijft.

Ideologie 

De tradwife-beweging is ontstaan onder Christelijke republikeinen in Amerika en verspreidt zich razendsnel online. Op Instagram, YouTube en TikTok zie je vrouwen die heerlijke taarten bakken terwijl hun kindjes om hen heen dartelen. Maar wat schuilt er achter het idyllische plaatje dat zij laten zien op sociale media? Deze vloggende huisvrouwen delen namelijk niet alleen recepten en opvoedtips, maar moedigen hun volgers ook aan om dienstbaar, gehoorzaam en financieel afhankelijk te zijn. Volgens tradwives is dit geen anti-feminisme: dat vrouwen vrijwillig voor een traditionele genderrol kunnen kiezen, is juist feministisch! Achter de tradwife-levensstijl zit dus een hoop ideologie. Wat maakt deze beweging zo aantrekkelijk voor sommige vrouwen?

Huishouden als werk

Tradwives verzetten zich tegen het idee dat je als moderne vrouw een carrière moet willen. Huishouden en voor de kinderen zorgen is ook werk wat waardering verdient. Waarom betaalt koken en de was doen eigenlijk niet? Waarom zien we moederschap niet als een stap in je werkende leven, maar als een carrièrebelemmering? De tradwife-beweging kun je dus ook zien als oproep om ons idee van wat arbeid is te verbreden. Hoe is deze vooruitstrevende kijk op werk te verenigen met de conservatieve tradities waar tradwives naar terug willen? En hoe realistisch is hun beeld van het romantische jaren-50 huishouden?

Theoloog Mariecke van den Berg en socioloog Katia Begall gaan in gesprek over wat tradwives beweegt om traditionele genderrollen nieuw leven in te willen blazen. Kom luisteren en stel je vragen. 

Over de sprekers

Mariecke van den Berg is theoloog aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich op de vraag hoe er in samenlevingen wordt gesproken over religie, met een nadruk op het christendom. Ze vertrekt hierbij vanuit een feministisch en queer perspectief. Recent werkte ze mee aan een artikel over tradwives in het Nederlands Dagblad.

Katia Begall is socioloog aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek kijkt ze naar het samenspel van betaald werk en familie gedurende de levensloop. Naast de taakverdeling in gezinnen omvat dit ook genderrolopvattingen en werk-familiebeleid.

Deelname

  • Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees. 
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant. 

Let op: op zondag 9 en maandag 10 juni 2024 is inschrijven vanwege technisch onderhoud niet mogelijk. Er zijn nog voldoende tickets. Vanaf dinsdag 11 juni kun je weer inschrijven.

Tickets 

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Waar richt jij een spiegel op? Onderzoeken wat van waarde is.

Al meer dan honderd jaar reflecteren filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit op de wereld in al haar facetten. Zij brengen werelden in beeld die verborgen bleven omdat ze vanzelfsprekend waren of nooit werden vermoed. Zo vormen onze onderzoekers, docenten en alumni een spiegel voor een maatschappij waar zij middenin staan. 

Je bent nodig.

 

Wanneer
maandag 9 september 2024, 20:00 - 21:30
Organisatie
Radboud Reflects