Meral

Portretfoto Meral
Mijn roots zijn Turks, maar ik ben opgegroeid in Nederland en heb me voorgenomen om in Nederland een goed leven op te bouwen.
Naam
Meral

Meral is sociaal-jeugdverpleegkundige bij de GGD, afdeling Jeugdgezondheidszorg. Zij vertelt hoe belangrijk het voor haar is om de Nederlandse taal goed te beheersen.

'Mijn roots zijn Turks, maar ik ben opgegroeid in Nederland en heb me voorgenomen om in Nederland een goed leven op te bouwen. Na mijn opleiding tot jeugdverpleegkundige heb ik direct een baan gevonden en inmiddels werk ik al heel wat jaren bij de GGD. Ik ben getrouwd en moeder van twee kinderen: de oudste gaat nu naar het voortgezet onderwijs en de jongste zit nog op de basisschool.

Mijn ouders hebben in mijn schoolperiode geen actieve rol kunnen spelen, maar ik wil dat nadrukkelijk wel bij mijn eigen kinderen. Daarom is een goede beheersing van de Nederlandse taal voor mij van groot belang. Ik zit in de medezeggenschapsraad van de basisschool, ben hulpouder en ga mee met schoolreisjes. Ook heb ik op de basisschool een aantal jaren presentaties gehouden om de leerlingen te laten ervaren hoe een afspraak bij de GGD werkt. Doordat ik goed Nederlands beheers, durf ik op de scholen van de kinderen mijn eigen mening te geven. En als het met een van mijn kinderen even niet goed gaat, ga ik –als dat nodig is- samen met mijn kind in gesprek met de leerkracht.

Ook vind ik het erg leuk om, als de kinderen vrienden mee naar huis nemen, af en toe met hen te kletsen. Zo kan ik laten zien dat ik ook geïnteresseerd ben in hun vriendengroep. En als er op de sportclubs ouders voor een klus worden gevraagd, doe ik mee.

In onze buurt ben ik voorzitter van de vereniging van eigenaren van de straat. Het is een heterogene buurt, dus met alleen Nederlands kom ik er niet. Ik zal echt mijn Engels moeten gaan ophalen … Maar net als in mijn eigen gezin is het handig dat mijn Nederlands goed is en ik niet terugschrik voor formulieren, regels en procedures in een sterk digitale omgeving. En aangezien er in de gezondheidszorg continu wordt bijgeschoold, doe ik er op mijn werk ook mijn voordeel mee.

Tot slot: als je onvoldoende Nederlands spreekt, raak je gemakkelijk geïsoleerd en sociaal beperkt. Het belangrijkste voordeel van een sterke vaardigheid in Nederlands is voor mij dan ook dat dit me zelfvertrouwen geeft, ik zelfstandig beslissingen kan nemen en zeker weet dat datgene wat ik wil zeggen en wil uitdrukken ook zo overkomt.'