Voor een dagje de toerist in Duitsland uithangen

Datum bericht: 9 februari 2018

Uitwisseling op 14-12-17 tussen het Mondial College Nijmegen en de Gesamtschule Walsum in Duisburg

door scholieren Floor en Gaya van het Mondial College

Guten Tag!

Op donderdag 14 december 2017 zijn wij vanuit het IBC (International Business College) met de bus naar Duisburg, Duitsland vertrokken. Wij willen jullie graag laten zien hoe onze dag eruit zag en wat wij ervan vonden! Lezen jullie met ons mee?!

Om de dag te beginnen zijn we vanuit het Mondial College, te Nijmegen vertrokken naar de ‘Gesamtschule Walsum’. Eenmaal aangekomen op de school werden wij hartelijk ontvangen door leerlingen en begeleiders van de Gesamtschule. We werden gekoppeld aan Duitse leerlingen en kregen een rondleiding, het klikte meteen tussen de Duitse leerlingen en ons. Wat begon in Duits, maar overging in Engels.. (dat ging ook niet al te makkelijk ;))

Vanuit de school zijn we per bus vertrokken naar het gemeentehuis van Duisburg. Hier kregen wij een presentatie te zien van een Duits bedrijf over de organisatie van de Weihnachtsmarkt daar. Dit werd in vlot Duits verteld, waardoor we er niet veel van verstonden, maar gelukkig werd het vertaald door onze Duitse leraar. Na anderhalf uur zitten, luisteren en gehoorzamen zijn we weer in groepen verdeeld en nu mochten we echt op pad naar de kerstmarkt!

Eenmaal aangekomen op de kerstmarkt kregen wij een typische Duitse lekkernij .. BRATWURST!!! Na wat gepraat en gesmul, was het echt tijd om gezamenlijk met de opdrachten aan de slag te gaan. Eerst hebben we natuurlijk wat rond gelopen op de kerstmarkt en zijn we samen in het reuzenrad geweest. De kerstmarkt zag er zo gezellig uit, het was leuk verlicht, de sfeer was gezellig en er stonden mooie versierde kraampjes.

Ondertussen zijn we met een aantal opdrachten aan de slag gegaan. De opdrachten bestonden vooral uit vertalen naar beide talen. Een van de vragen was daarom ook: ‘’wat is een spreekwoord in het Duits die ook in het Nederlands voorkomt’’. We hebben veel lol gehad met het maken van de opdrachten. Omdat we elkaar beide niet goed verstonden, was het echt lastig om elkaar te begrijpen, maar door middel van gebaren en gebrekkige woorden kwamen we gelukkig een heel eind.

Door deze dag zijn we veel nieuwe mensen tegengekomen, we hebben voor het eerst in het praktijk Engels en Duits (verplicht!) moeten praten, het was het lastigste, maar ook het grappigste van de dag. Het was een ontzettend gezellige en leuke dag, we hebben het naar onze zin gehad en we zijn een ervaring en vriendschap rijker!

Dank voor de leuke en gezellige dag en hopelijk zien we elkaar snel weer!

Auf Wiedersehen!