Docentenuitwisseling in Kamp-Lintfort

Datum bericht: 29 maart 2018

door Helen Uijlenbroek, docente Nederlands & SVIB'er (OBC Huissen)

Wat een ontzettend warm welkom kregen wij donderdag 22 maart in Kamp-Lintfort op onze partnerschool. Jildou, Manuela, Elvin en ik werden ontvangen met heerlijke Duitse broodjes en kregen uitleg over het schoolsysteem in Duitsland. Op de Europaschule geven docenten les aan klassen waarin alle niveaus vertegenwoordigd zijn, er zitten dus vmbo, havo en vwo'ers in een klas. Wij mochten deze dag rondlopen en meekijken met allerlei docenten en verschillende vakken.

In Nederland begint de middelbare school vanaf 12 jaar, maar in Duitsland werkt dit anders. Leerlingen vanaf 9 jaar zitten al op de middelbare school en iedereen volgt vijf jaar lang deze "Hauptschule". De Europaschule is groot, en wat verouderd. Ze hebben nog ouderwetse krijtborden en waren erg jaloers op onze digiboards. Wat opviel is dat de school heel schoon is en de leerlingen erg vriendelijk. Overal werden we netjes ontvangen en er hing een hele prettige sfeer in de school.

Opmerkelijk was dat ze een time-out-lokaal hadden voor de leerlingen en twee maatschappelijk werkers die veel werk wegnemen van de mentoren. Als leerlingen over de schreef gaan lossen deze personen het op met ouders en leerlingen, waardoor een mentor ontlast wordt én deze maatschappelijk werkers meteen de goede oplossingen kunnen aandragen. Daarnaast waren we verliefd op de stilteruimte voor de docenten met heerlijke stoelen en banken om even tot rust te komen en de gigantische ruimte die docenten tot hun beschikking hebben om na te kijken of te werken.

Na een dag meekijken en in een andere taal spreken zijn we overprikkeld weer naar huis gereden. Het was een interessante dag. Mocht een van jullie ooit de kans krijgen een keer een kijkje te nemen; zeker doen!