Lesmateriaal

Op deze pagina vindt u materiaal dat in het kader van het project ontwikkeld is en ook materiaal dat ons door deelnemende partnerscholen ter beschikking gesteld is.

In het klaslokaal

Drillingsberichte

Quizzen

Taalcursus Duits voor Docenten

Bratwurst Brötchen

Grevensmolen

Taalcursus Duits voor docenten

Taalcursus Duits voor docenten

Er is nu ook een taalcursus Duits voor docenten beschikbaar. Binnenkort zullen de bijbehorende audiobestanden ook hier geplaatst worden. Dit online materiaal is ontworpen om u als docent te helpen met tips en strategieën om de Duitse taal zelf te leren ontcijferen.

Cursusmateriaal: Word (docx, 2 MB), PDF (pdf, 1,3 MB)

Audiobestanden: Download (zip, 4,2 MB)

Digitale Uitwisseling/ Austausch digital

eMMA

eMMA staat in het Duits voor "elektronisches multimodales Austauschportfolio” en is ontworpen als een digitaal, multimodaal en multimediaal uitwisselingsportfolio. Digitaal, omdat dat het project de open-source software "Mahara" gebruikt en de inhoud van het portfolio daarmee dus online kan worden vormgegeven en onderling kan worden gedeeld. Multimodaal, omdat het idee van mobiliteit centraal staat en leerlingen hun portfolio niet alleen vanuit huis op hun computer of laptop, maar ook onderweg met hun smartphone kunnen bewerken. Multimediaal, omdat verschillende media worden gecombineerd om alle indrukken in het portfolio vast te leggen die tijdens de uitwisseling worden opgedaan. eMMA bevat opdrachten die bedoeld zijn om voor, tijdens of na de uitwisseling uit te voeren. Op deze manier worden de leerlingen op de uitwisseling voorbereid, tijdens de uitwisseling ondersteund en na de uitwisseling tot reflectie aangezet. eMMA biedt dus de mogelijkheid om de verschillende activiteiten en opdrachten in het kader van een uitwisseling te bundelen, zichtbaar en toegankelijk te maken voor de leerlingen zelf en voor anderen, leerprocessen te begeleiden en communicatieprocessen te ondersteunen.

Mocht u geïnteresseerd zijn in het gebruik van het eMMA-portfolio, neem dan gerust contact met ons op via het volgende e-mailadres: nachbarsprache@let.ru.nl

In mei wordt er een eMMa-uitwisseling georganiseerd, waarvoor u leerlingen kunt aanmelden. Ga naar de pagina voor meer informatie.

Daarnaast staan wij ook altijd open voor suggesties en het beantwoorden van vragen!

Download: PDF (pdf, 1 MB), Word (docx, 2,6 MB)

Materiaalbox

Op grond van beperkingen door het Corona-virus in Duitsland en Nederland zijn er op dit moment geen fysieke scholierenuitwisselingen mogelijk. Om de communicatie tussen de leerlingen van de partnerscholen toch mogelijk te maken, bieden we een eerste ‘materiaalbox’ voor de digitale uitwisseling aan, zodat het contact tussen de scholieren op afstand behouden blijft. Het materiaal wordt tweetalig aangeboden en omvat werkopdrachten, hulpmiddelen voor de taalvaardigheid en handreikingen voor de docenten. Duits

Materiaalbox Duits: Download (zip, 1,8 MB)

Materiaalbox Nederlands: Download (zip, 2,1 MB)

Voor in het klaslokaal

Snelcursus Kennismaken (Tina Konrad en Lennart Müller)

Jongen met vlag

Als u met uw klas een uitwisseling plant en de belangrijkste uitdrukkingen voor het kennismaken nog eens wilt doornemen met de leerlingen, kunt u deze posters met het thema "Begroeten en Voorstellen in het Nederlands" gebruiken.

Download Begrüßen: PDF (pdf, 665 kB)

Download Vorstellen: PDF (pdf, 565 kB)

Download Waar kom je vandaan: PDF (pdf, 1,5 MB)

Sprookjesbundel (Jacinta Timmers)

Afbeelding sprookjesbundel

Dit document bevat een verzameling van verschillende sprookjes met daarbij horende opdrachten. Deze bundel is voor Duitse leerlingen gemaakt, die Nederlands leren.

Download: Word (docx, 4,1 MB), PDF (pdf, 24 MB)

Sprookjes Neder-Rijn (Jacinta Timmers)

Dit document bevat twee sprookjes uit de omgeving van de Neder-Rijn. Het eerste sprookje is het Nederlandse sprookje "de Wichardsage." Het Duitse sprookje is de bekende Nibelungensage. Hierbij zijn een aantal opdrachten gemaakt. Het materiaal is geschikt voor zowel Nederlandse als Duitse leerlingen.

Download: Word (docx, 2,8 MB), PDF (pdf, 59 MB)

Antwoorden: PDF (pdf, 1,5 MB)

Kalender 'Nederland viert feest'

Kalender

De A3-kalender “Nederland viert feest” is uitstekend geschikt om in het klaslokaal op te hangen. Elke maand wordt kennisgemaakt met een Nederlandse feestdag. Voor elke maand wordt extra verdiepend materiaal ontwikkeld. Bij interesse graag aanvragen bij tina.konrad@uni-due.de

(Tekst: Tina Konrad & Pia Marina Falter, Illustraties: Vera Kappman)

Download: PDF (pdf, 11 MB)

Aanvullend materiaal januari: Word (docx, 897 kB), PDF
Aanvullend materiaal februari: Word (docx, 2,3 MB), PDF (pdf, 817 kB)
Aanvullend materiaal maart: Word (docx, 3,8 MB), PDF (pdf, 917 kB)
Aanvullend materiaal oktober: Word (docx, 580 kB), PDF (pdf, 1,2 MB)

Handout met afbeeldingen voor elke maand in A4 formaat, bijvoorbeeld om uit te delen aan de leerlingen: PDF (pdf, 18 MB)

Wilt u met uw leerlingen zelf invulling geven aan de kalender "Nederland viert feest"? Vanaf nu is er ook een blanco versie in A3-formaat beschikbaar: PDF (pdf, 4 MB)

Projekt: Drillingsberichte

Drillingsberichte (onder leiding van Paul Sars & Sabine Jentges)

Drillingsberichte werkboek 1Drillingsberichte werkboek 2Drillingsberichte werkboek 3Drillingsberichte voor de Nederlandse les

De Drillingsberichte zijn brieven die tussen 1937 en 1944 werden geschreven door Felix Oestreicher, vader van drie jonge meisjes. Hij stuurde deze brieven om familieleden, juist in de tijd van vlucht en onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog, op de hoogte te houden van het gezinsleven. De drie dochters Helly, Beate en Maria en hun persoonlijke ontwikkeling staan in de brieven centraal. Meer dan 80 primaire bronnen van deze Drillingsberichte zijn digitaal en analoog beschikbaar.

Naar het lesmateriaal (Nu ook voor de Nederlandse les)

In Levende Talen Magazine is een interessant artikel over de ontwikkeling en de achtergrond van de Drillingsberichte verschenen (Paul Sars & Sabine Jentges). Het artikel is hier beschikbaar: http://www.lt-tijdschriften.nl/ojs/index.php/ltm/article/view/2040/1642

België

België: Speurtocht door een onbekend koninkrijk in het hart van Europa (Ute K. Boonen met medewerking van Luisa Röhrich, Karen Wallrich en Pia M. Falter)

Titelpagina Speurtocht door een onbekend koninkrijk in het hart van Europa (klein)

Het onderwijsmateriaal België: "Speurtocht door een onbekend koninkrijk in het hart van Europa" is ontwikkeld voor het vak Nederlands in de bovenbouw van Duitse scholen. Er zijn twee delen: in deel 1 België - Vlaanderen - Wallonië wordt de geschiedenis en cultuur van het gehele land behandeld, in deel 2 worden aan de hand van enkele steden specifieke thema's behandeld.

Download deel 1: PDF (pdf, 7,7 MB)

Download deel 2: PDF (pdf, 11 MB)

Kennismakingsspellen & groepsspellen

Kennismakingsspellen (Michael Grefrath, Jana Lindemann und Anke Rossmann)

Materiaal waarmee leerlingen elkaar kunnen leren kennen. Het materiaal is onderverdeeld in "Kennenlernen in der Gesamtgruppe", "in Kleingruppen", "zu zweit" en "individuelle Vorstellung". Elk spel kan zowel in het Duits als in het Nederlands gespeeld worden omdat beide versies in het document zijn opgenomen.

Download: Word (docx, 1,7 MB), PDF (pdf, 313 kB)

Kennismakingsspellen (Tina Konrad)

Activiteiten voor een eerste kennismaking bijvoorbeeld bij een uitwisseling. Het materiaal is in het Duits, maar kan ook gebruikt worden wanneer het Nederlands of beide talen gebruikt worden.
Download 1: Word (docx, 1,9 MB),  PDF (pdf, 879 kB)

Download 2: Word (docx, 2 MB)PDF (pdf, 605 kB)

Scholierenbingo (Celine Hornesch, Nathalie Rudolf, Josephine Michel)

Dit bingospel is als kennismakingsspel bedoeld, zodat het ijs tussen binationale groepen gebroken wordt en de leerlingen daarna bij groepsopdrachten makkelijker met elkaar kunnen omgaan en samenwerken.
Download: Word (docx, 2,2 MB)PDF (pdf, 478 kB)

Gruppenspiele (Janou Herberighs, Suzanne Immers & Jonas Lang)

Activiteiten voor tijdens een uitwisseling met de gehele groep die tussendoor gedaan kunnen worden. Het materiaal is in het Nederlands, maar kan ook voor tweetalig onderwijs of onderwijs in het Duits gebruikt worden
Download: Word (docx, 2,4 MB),  PDF (pdf, 933 kB)

Redemittel kennenlernen: Sport

Het document 'kennismaken met sport' bevat vraag- en antwoordmogelijkheden (in het Duits en Nederlands) om binationalen groepen te helpen een gesprek met elkaar aan te knopen over het thema sport.

Download kennismaken met sport 1: Word-Version (docx, 124 kB), PDF-Version (pdf, 440 kB)

Download kennismaken met sport 2: Word-Version (docx, 124 kB)PDF-Version (pdf, 576 kB)

Het vormen van groepjes: kwartet 'sport'

Het 'kwartet' is bedoeld als hulpmiddel bij het vormen van groepen tijdens uitwisselingen. Elke leerling krijgt een kaartje met een woord of afbeelding van een bepaalde sport en moet vervolgens de bijpassende kaartjes van deze sport zien te vinden; deze vormen samen één groep. Een voorbeeld: de groep met het thema voetballen bestaat uit de kaartjes 'Fußball spielen', 'voetballen' en de afbeeldingen met een voetballende persoon.

Download: Word-Version (doc, 763 kB)PDF-Version (pdf, 852 kB)

Quizzen

De quizzen worden op het moment herzien en zo snel mogelijk weer beschikbaar gesteld.

Verkenningen en stadtrallys

Werkboek Euregio Rijn-Waal Excursies

Werkboek Euregio

In dit boek stellen we enkele excursies in de Euregio Rijn-Waal voor. Er zijn spannende plekken om te ontdekken, speurtochten direct voor je eigen huisdeur en ideeën voor Sport en Spel. Daarnaast staan er veel wetenswaardigheden en leuke weetjes in. Korte teksten en ideeën voor opdrachten geven inspiratie om met Duitse en Nederlandse leerlingen gezamenlijk de Euregio te ontdekken op het gebied van de taal, zowel binnen als buiten het klaslokaal. De voorgestelde excursies zijn geschikt voor zowel het Nederlandse als het Duitse vreemdetalenonderwijs. Ze kunnen ook gebruikt worden in het kader van bijvoorbeeld projectdagen.

Download: PDF (pdf, 7,2 MB)

Antwoorden: PDF (pdf, 1,8 MB)

Aanvullend materiaal (Duits): PDF (pdf, 1,3 MB)

Aanvullend materiaal (Nederlands): PDF (pdf, 1,3 MB)

Excursie Ballonvaart en boottocht (Jacinta Timmers)

Dit document bevat enkele opdrachten voor een ballonvaart excursie en een reisje op de Rijn.

Download: Word (docx, 2,8 MB), PDF (pdf, 855 kB)

Memoryspellen voor het verkennen van de omgeving (Sabine Jentges, Robine Pollemans & Janou Herberighs)

Model voor memoryspellen voor het verkennen van de omgeving.

Download Beeldversie: Word (docx, 4 MB), PDF (pdf, 918 kB)
Download Taalversie: Word (docx, 4,2 MB), PDF (pdf, 947 kB)

Arbeitsheft Euregio Rhein-Waal Exkursionen/ Werkboek Excursies Euregio Rijn-Waal (Sabine Jentges & Tina Konrad)

In dit boek stellen we enkele excursies in de Euregio Rijn-Waal voor. Er zijn spannende plaatsen om te ontdekken, speurtochten direct voor je eigen huisdeur en ideeën voor Sport en Spel. Daarnaast staan er veel wetenswaardigheden en leuke weetjes in. Korte teksten en ideeën voor opdrachten geven inspiratie om met Duitse en Nederlandse leerlingen gezamenlijk de Euregio te ontdekken op het gebied van de taal, zowel binnen als buiten het klaslokaal. De voorgestelde excursies zijn geschikt voor zowel het Nederlandse als het Duitse vreemdetalenonderwijs. Ze kunnen ook gebruikt worden in het kader van bijvoorbeeld projectdagen.

Download: PDF (pdf, 7,2 MB)

Aanvullend materiaal (Duits): PDF (pdf, 1,3 MB)

Aanvullend materiaal (Nederlands): PDF (pdf, 1,3 MB)

Eigen omgeving verkennen (Sabine Jentges)

Het materiaal is voor het onderzoeken en reflecteren op de eigen omgeving (mijn straat) en kan goed gebruikt worden bij een eerste uitwisseling om elkaar beter te leren kennen en met elkaar in contact te komen. Op het moment is het materiaal alleen in het Duits beschikbaar (niveau A2+).
Download: Word (docx, 2 MB),  PDF (pdf, 727 kB)

Ontdekken van de omgeving: stad- en schoolverkenning (Suzanne Immers)

Werkbladen voor het ontdekken van een nieuwe stad of school, of van de eigen school en omgeving voor gasten. De werkbladen zijn zowel in het Duits als in het Nederlands beschikbaar, telkens met een korte beschrijving voor de leraar.
Download: Word (docx, 2,6 MB),  PDF (pdf, 1,4 MB)

Schrijfinspiratie voor het verkennen van de omgeving van de school (Sabine Jentges)

Deze schrijfoefening dient voor het gezamenlijk verkennen van de eigen of andere school of schoolomgeving. Het materiaal is alleen in het Duits beschikbaar (niveau A2+).
Download: Word (docx, 2,1 MB),  PDF (pdf, 728 kB)

Schrijfinspiratie voor een stadsverkenning (Sabine Jentges)

Deze schrijfoefening dient voor het gezamenlijk verkennen van de eigen (of andere) stad en is bedoeld om gezamenlijk door Nederlandse en Duitse leerlingen gemaakt te worden. Het materiaal is alleen in het Duits beschikbaar en neemt Nijmegen als basis voor een deel van de oefeningen; deze zijn echter eenvoudig aan te passen naar een andere stad (niveau B1+)
Download: Word (docx, 2,1 MB),  PDF (pdf, 784 kB)

Stadsrally Nijmegen (Janou Herberighs)

Stadswandeling door de historische binnenstad van Nijmegen, gericht op Duitse scholieren die Nederlands leren op school (A2 of hoger), incl. antwoordenblad voor docenten
Download: Word (docx, 3,5 MB),  PDF (pdf, 1,1 MB)

DACH-Erkundungen: Die deutschsprachigen Länder kennenlernen (Sabine Jentges)

Dit onderwijsmateriaal bevat verschillende opgaven die over de Duitstalige landen gaan, het gaat daarbij om het leren kennen en het ontdekken van de grote verscheidenheid binnen de Duitstalige landen. Het zwaartepunt ligt hierbij op de landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (DACH). Naast dat de leerlingen werkbladen maken, maken ze ontdekkingstochten in hun eigen omgeving. De opgaven zijn zowel geschikt voor gebruik in het reguliere onderwijs als bij een uitwisseling.

Download: Word (docx, 8,1 MB), PDF (pdf, 2 MB)

Excursie Wageningen (Jacinta Timmers)

Dit document bevat een speurtoch door de stad Wageningen, stad van de bevrijding. Het is een educatieve route, waar je kennis maakt met de Nederlandse en Duitse geschiedenis in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Taalniveau: B1, Duur: ca. 2 uur

Download: PDF (pdf, 73 MB)

Stadsrally Maastricht (René Teige)

Dit document bevat twee uitdagende stadswandelingen door de historische binnenstad van Maastricht. De stadsrally is gericht op Duitse scholieren die Nederlands leren op school.

Download: Word (docx, 4,8 MB), PDF (pdf, 1,8 MB)

Projecten & Taaldorpen

Taaldorp live - Speurtocht in Venlo

Het volgende materiaal is bedoeld voor Duitse leerlingen die Nederlands leren. Inhoud: bestellen bij een snackbar, routebeschrijving volgen, iemand de weg vragen. Het materiaal bevat opdrachten, routes en Redemittel.

Bestellen bij de snackbar: Word (docx, 116 kB), PDF (pdf, 225 kB)
Routebeschrijving bibliotheek: Word (docx, 156 kB), PDF (pdf, 229 kB)
Routebeschrijving Limburgs museum: Word (docx, 171 kB), PDF (pdf, 218 kB)
Routebeschrijving kerk: Word (docx, 155 kB), PDF (pdf, 216 kB)
Routebeschrijving stadhuis: Word (docx, 157 kB), PDF (pdf, 226 kB)
Informatie voor de docent: Word (docx, 10 MB), PDF (pdf, 1,8 MB)

Sprachforschung im Urban Space

Deze verzameling van lesmateriaal kan gebruikt worden voor een projectweek met het thema receptieve meertaligheid. Het doel van de projectweek is om strategieën te verzamelen voor het begrijpen van Nederlandse woorden. In het midden van de week is een excursie naar een Nederlandse stad voorzien. De doelgroep zijn Duitse leerlingen. Het thema van de opgaven is de stedelijke ruimte.

Download: PDF (pdf, 9,9 MB)
Download: ZIP (zip, 26 MB) met losse word-bestanden & audiobestand met dialogen
Download: PowerPoint (pptx, 17 MB) uitspraak

Een vergelijkbaar uitgebreid lespakket voor Nederlandse leerlingen is hier te downloaden. Ook hier gaat het om receptieve vaardigheden:

Download: Word (docx, 21 MB), PDF (pdf, 8,4 MB)

Social Media: YouTube-presentatie (Emma Kraaijvanger, Willem Raaijmakers, Kira Eggebrecht)

In dit document is een module met sociale media te vinden waarin de leerlingen in binationale groepen bekende Youtubers voorstellen. Het materiaal is zowel in het Duits als in het Nederlands beschikbaar. Doelgroep: 14-16 jaar (en de leerlingen moeten ten minste 1 jaar onderwijs hebben gehad in de vreemde taal).
Download: Word (docx, 2,3 MB)PDF (pdf, 444 kB)

Schoolkrant (Celine Hornesch, Nathalie Rudolf, Josephine Michel)

De schoolkrant is een project waaraan binationale groepen gedurende langere tijd werken.
Download: Word (docx, 2,2 MB)PDF (pdf, 437 kB)

Taaldorp (Tina Konrad)

Het Taaldorp is een gesimuleerd dorp met verschillende stations waar leerlingen bij verschillende situaties uit het dagelijkse leven een spraakopdracht krijgen. Met behulp van bijpassende aankleding wordt de oefening realistischer gemaakt. Het bijbehorende oefenboekje kan dubbelzijdig op A5 worden afgedrukt om zo een handig boekje te maken en dient ter voorbereiding voor de leerlingen. Het blad met antwoordsuggesties ligt tijdens het taaldorp op tafel als hulpmiddel voor de leerlingen. Tot nu toe zijn er de volgende stations: “Op een feest”, “Op straat”, “In een café” en “Naar de film”. Meer stations zijn in ontwikkeling.

Oefenboekje: Word (docx, 468 kB)PDF (pdf, 776 kB)

Blad voor op tafel: Word (docx, 191 kB)PDF (pdf, 760 kB)

Taaldorp Live (Tina Konrad)

In deze realistische versie van het taaldorp passen leerlingen hun taalvaardigheden buiten de klas toe. Ervaringen met het land zijn daardoor levendiger en blijven de leerlingen langer bij. Tot nu toe zijn er de volgende stations: “Bij de bakker”, “Op straat” en “In een kledingzaak”. Meer stations zijn in ontwikkeling.

Taaldorp Live: Word (docx, 273 kB)PDF (pdf, 823 kB)

Taaldorp Live Redemittel: Word (docx, 57 kB)PDF (pdf, 523 kB)

Spellen (algemeen)

Memospel "buren: wat zijn de verschillen/overeenkomsten?

Tips voor het gebruik van het memospel vindt u hier.
online versie 1: beelversie
online versie 2: taalversie

Memoryspellen voor het verkennen van de omgeving (Sabine Jentges, Robine Pollemans & Janou Herberighs)

Model voor memoryspellen voor het verkennen van de omgeving.

Download Beeldversie: Word (docx, 4 MB), PDF (pdf, 918 kB)
Download Taalversie: Word (docx, 4,2 MB), PDF (pdf, 947 kB)

Duits-Nederlandse memoryspellen: dieren uit de dierentuin, in huis, vormen, zomer (Janou Herberighs & Jonas Lang)

Model voor gebruik bij vreemdetalenonderwijs, zowel Nederlands als Duits (niveau vanaf A1).
Download: Word-Version (docx, 5,9 MB),  PDF-Version (pdf, 2,6 MB)

Memory: Falsche Freunde (Hanna-Lina Hohendahl, Sophie van Erp, Robin Verstege, Marina Wierzchowski)

Falsche Freunde zijn woorden die hetzelfde lijken, maar een totaal andere betekenis hebben. Deze opdracht is leeftijdsonafhankelijk en kan zowel in tweetalige als in niet-tweetalige groepen gebruikt worden. Daarom is deze zowel geschikt voor gebruik bij een uitwisseling als voor gebruik in het reguliere onderwijs.
Download uitleg: Word-Version (docx, 2,2 MB)PDF-Version (pdf, 412 kB)
Download memory: PDF-Version (pdf, 147 kB)

Spreekspellen voor het vreemdetalenonderwijs (Sabine Jentges)

De hier voorgestelde activiteiten in het Duits kunnen zowel tweetalig alsook in het Nederlands gebruikt worden. Het is een aanzet voor leerlingen om spelenderwijs in de doeltaal te spreken. Naast concrete ideeën voor spelletjes worden er uitgebreide tips voor leraren gegeven.
Download: Word (docx, 2 MB),  PDF (pdf, 759 kB)

Tongtwisters (Hanneke Hummelink, Gijs Spitshuis, Pia Falter)

Tongtwisters worden hier gebruikt als manier om de juiste uitspraak van de vreemde taal te bevorderen (Nederlands of Duits). Het materiaal bevat een werkblad (Duitse en Nederlandse versie), tongtwisterkaarten, een handleiding en ook informatiemateriaal voor een inleiding.
Download: Word (docx, 2 MB)PDF (pdf, 611 kB)

Valse vrienden (Ute K. Boonen, Pia M. Falter, Ina Erkelenz, Camille Rose, Pia Awater & Gaby Boorsma)

Je vind hier het materiaal voor een kaartspel, gebaseerd op de spelregels van een kwartet. In eerste instantie worden de spelregels nog een keer uitgelegd. Verschillende begrippen zijn op kaartjes geïllustreerd en kunnen worden afgedrukt en uitgeknipt. Aan het eind vind je nog een overzicht van de gebruikte woorden.

Download: PDF-Version (pdf, 1,3 MB)