Nina van den Broek

Een portret van Nina van den Broek
Het is mooi dat deze prijs de positieve effecten van samenwerking in de wetenschap waardeert en stimuleert.
Naam
Nina van den Broek
Huidige functie
Junior onderzoeker bij onderzoeksgroep Substance Use, Addiction & Food (SAF)

‘Wat een eer om een Team Science Award te winnen! Onderzoek doen is vaak iets individueels, maar de positieve effecten van samenwerking in de wetenschap zijn juist ontzettend belangrijk. Het is extra mooi dat dit met deze prijs wordt gewaardeerd en gestimuleerd.’

‘Bij de onderzoeksgroep Substance Use, Alcohol & Food (SAF) onderzoeken we hoe verslavingsgedrag en ongezonde eetpatronen bij jonge mensen ontstaan. Ik denk dat de diversiteit in ons team een positieve invloed heeft op de kwaliteit van onze onderzoeksresultaten. Door samen te werken vanuit verschillende disciplines en nationaliteiten, bekijk je zaken vanuit nieuwe invalshoeken.

We helpen elkaar zoveel mogelijk in het onderzoeksproces, bijvoorbeeld als writing buddy. Hierbij kijkt er een junior collega mee naar je artikel, waardoor je een laagdrempelige kans hebt om je werk te controleren. Twee keer per jaar hebben we ook een schrijfweek met het hele team. We verblijven in een vakantiehuisje waar we ons werk doen, maar ook samen koken en leuke activiteiten ondernemen. Daarnaast schrijven we allemaal mee aan onze RAD-blog, een online blog waar we wetenschappelijke inzichten in ons vakgebied op een toegankelijke manier delen met de samenleving. Deze activiteiten creëren samen een gevoel van verbondenheid.

Wat we aan andere teams willen meegeven is om collega’s niet alleen op professioneel gebied te helpen, maar er ook voor elkaar te zijn op persoonlijk vlak. Elke maand hebben we bijvoorbeeld een overleg waar we stilstaan bij hoe het met iedereen gaat. Het kan lastig zijn om een moment te kiezen waarop je persoonlijke zaken kan delen, maar een vast tijdstip elke maand zorgt ervoor dat je altijd de kans hebt om open te zijn als je ergens mee zit. Ik vind het ontzettend mooi dat hier ruimte voor is én het versterkt onze band alleen maar meer.’

Met de Team Science Award wil de Radboud Universiteit het belang van teamverband in de wetenschap erkennen. Lees meer over de Team Science Award.