NOLAI doelen
- We ontwikkelen intelligente technologie om de kwaliteit van basis- en voortgezet onderwijs te verbeteren.
- We maken de pedagogische, maatschappelijke en sociale gevolgen van intelligente technologie in onderwijs inzichtelijk.
NOLAI werkwijze
We werken in co-creatie: scholen, bedrijven en wetenschappers werken 10 jaar nauw samen aan intelligente technologie voor onderwijs. In projecten onderzoeken en ontwikkelen we onderwijsvragen, concepten en prototypes. Zie infographic.
Waarom NOLAI?
Het gebruik van intelligente technologieën in het klaslokaal is de laatste jaren sterk toegenomen. De corona epidemie heeft bovendien gezorgd voor een versnelling van het gebruik van deze intelligente technologieën. Ondanks het toegenomen gebruik, staat het verantwoord inzetten van Artificiële Intelligentie (AI) in het onderwijs in Nederland, zeker internationaal gezien, nog in de kinderschoenen. Een gerichte en doordachte inzet van AI biedt kansen om de kwaliteit en snelheid van innovatie in het onderwijs te verhogen.
Om kansen te benutten en ongewenste effecten te voorkomen is regie op digitalisering van het onderwijs nodig. Daarom werken in het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI) scholen, wetenschappers en het bedrijfsleven nauw met elkaar samen aan digitale onderwijsinnovaties die gebruiken maken van AI. Dit doen we door samen met het onderwijsveld vragen over AI in onderwijs te stellen en die te beantwoorden door prototypes te ontwikkelen in co-creatie.
Ontstaan van NOLAI
Naar aanleiding van de AI in onderwijs conferentie van de UNESCO en de daarbij opgestelde richtlijnen voor regeringen, heeft ministerie van Economische Zaken en Klimaat in 2019 een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren. Hierin worden de kansen en risico’s van AI in onderwijs beschreven.