Zoek in de site...

Vrouwen in de Spotlight 2012

Het congres 'Vrouwen in de Spotlight' van het NVH keerde op 8 maart 2012 terug! Op een andere locatie en met nieuwe sprekers, maar met dezelfde doelstelling: het uitlichten van wetenschappelijk onderzoek van vrouwelijke topwetenschappers.

Op 8 maart stonden de volgende vier vrouwen in de spotlight:

Reinheid, Rust en Regelmaat: geldt dat ook voor taal?  (vanwege auteursrechten kunnen de sheets niet worden vrijgegeven)
Prof. dr. Anneke Neijt-Kappen hield een betoog over de aangeboren aanleg voor taalontwikkeling bij mensen met een belangrijke jarenlange verwervingsfase. Reinheid, Rust en Regelmaat, de gulden regels voor de lichamelijke opvoeding van kinderen, zijn volgens haar niet van toepassing op taalverwerving. In plaats daarvan gelden eerder de gulden regels 'Vroeg, Veel en Variabel.'

anneke

Breath: online zelfhulpprogramma voor vrouwen met borstkanker  SHEETS (pdf, 1,2 MB)
In de herstelfase van borstkanker worden vrouwen geconfronteerd met lichamelijke en emotionele gevolgen. De meeste vrouwen passen zich na borstkanker weer goed aan in het dagelijks leven, een deel ervaart verhoogde distress. De online interventie Beter na Borstkanker?! is ontwikkeld voor alle vrouwen met borstkanker, ook zij die weinig of matige distress ervaren. Meer aandacht voor eigen krachten van patiënten in de herstelfase van borstkanker kan distress in latere fases voorkomen. Judith Prins liet zien hoe een laagdrempelig zelfhulpprogramma daar een bijdrage aan kan leveren.

jp

Dierproeven - een modern offerritueel?  SHEETS (pdf, 1,6 MB)
Dierproeven hebben tot doel de verbetering van de gezondheid en het welzijn van mens én dier. Tegenstanders claimen dat dierproeven in dit verband niet (meer) nodig zouden zijn. Wetenschappers menen dat meer dierproeven nodig zijn. Wie heeft er gelijk? Prof. dr. Merel Ritskes-Hoitinga liet zien hoe door systematic reviews de visie en toepassing van dierproeven fundamenteel veranderd wordt.

mr

Cybercouture en technomode (vanwege auteursrechten kunnen de sheets niet worden vrijgegeven)
Een spijkerjasje als telefoonoplader. Een avondkostuum dat muziek maakt. Of een catsuit dat groen uitslaat als je jaloers bent of rood als je verliefd bent. Toekomstmuziek? De mode- en textielindustrie experimenteert veel met ‘wearable technology': kleding waarin technologie verwerkt is. Anneke Smelik ging in op de nieuwste ontwikkelingen en liet voorbeelden zien van cybercouture en technomode van Hussein Chalayan tot Iris van Herpen.

Haar boek over de relatie tussen mens en technologie, dat onlangs is uitgebracht, kunt u hier bestellen.

as