Zoek in de site...

Vrouwen in de Spotlight 2021

Voor de 11e maal organiseerde het Radboud Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren ter ere van Internationale Vrouwendag het congres Vrouwen in Spotlight op maandag 8 maart 2021.

Drie vrouwelijke hoogleraren van de Radboud Universiteit/Radboudumc vertelden over hun onderzoek. Dit jaar werden de lezingen gehouden door:

  • prof. dr. Carolien van Ham (hoogleraar Politicologie over verkiezingsfraude)
  • prof. dr. Yvonne Engels (hoogleraar Zingeving in de zorg UMC)
  • prof. dr. Britta Redlich (hoogleraar FELIX Infrared and THz spectroscopy)

Deelname is gratis en iedereen is welkom. Het congres is in het Nederlands.

Wanneer

Maandag 8 maart 2021, 14.00 uur - 17.00 uur.

Hoe

ZOOM vanuit Theaterzaal C, Elinor Ostrom gebouw, Radboud Universiteit. Als u zich aanmeld dan sturen we uiterlijk vrijdag 5 maart de zoomlink toe.

Programma

14.00 - 14.15 uur
Opening en welkom door: Prof. dr. Àgnes Akkerman

14.15 - 14.45 uur
Lezing 1 - Yvonne Engels - 'Signaleren en verkennen van zingevingsvragen in de interactie tussen patiënt en zorgverlener'. Yvonne Engels is hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg aan de Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)

Wanneer iemand te maken krijgt met een ernstige ziekte of gezondheidsbedreiging kan dit niet alleen fysiek, sociaal of psychologisch impact hebben, maar eveneens gepaard gaan met levensvragen. Dergelijke vragen kunnen niet alleen veel invloed hebben op de kwaliteit van leven, maar moeten ook meegenomen worden bij de zorgplanning. Het is daarom van belang dat zorgverleners zulke zingevingsvragen kunnen signaleren en verkennen. Tot nu toe wordt daar in de diverse opleidingen tot zorgprofessional of in nascholingen weinig aandacht aan besteed; de nadruk ligt op de fysieke dimensie.

14.45 - 15.15 uur

Lezing 2 - Britta Redlich - 'Onderzoek met onzichtbare krachten - Een laser in Nijmegen trekt aan als een magneet'. Britta Redlich hoogleraar FELIX Infrared and THz spectroscopy aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Radboud University Nijmegen

Sterke magneten en vrije-elektronenlasers die intens (ver) infrarood licht genereren – extreme krachten die een schat aan unieke  onderzoeksmogelijkheden bieden. Zo kunnen wetenschappers chemische reacties ontrafelen, het ontstaan van grote moleculen in het heelal bestuderen, specifieke moleculen in bloed identificeren of uitzonderlijke eigenschappen van materialen in beeld brengen, waaronder het befaamde en Nobelprijswinnende materiaal grafeen. Britta Redlich gebruikt de vrije-elektronenlaser FELIX om chemische systemen en materie in groot detail, net als een vingerafdruk, te bestuderen. Ze combineert haar onderzoek met het directeurschap van HFML-FELIX, één van de weinige internationale onderzoeksfaciliteiten die Nederland rijk is en de enige plek ter wereld waar deze extreme krachten gecombineerd kunnen worden. Het lab ontvangt jaarlijks honderden gastonderzoekers uit de hele wereld.

15.15 - 15.30 uur
Pauze

15.30 - 16.00 uur
Lezing 3 - Carolien van Ham - 'Hoe vrij en eerlijk zijn onze verkiezingen? De integriteit van verkiezingen in Nederland en wereldwijd.' Carolien van Ham is hoogleraar Empirische Politicologie aan de Faculteit Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit

Sinds het einde van de Koude Oorlog hebben verkiezingen zich verspreid over de hele wereld: in meer dan 90% van landen worden nationale regeringen en parlementen door het volk gekozen. Maar dat gebeurt lang niet altijd op een vrije en eerlijke manier: verkiezingsfraude komt veelvuldig voor, en neemt allerlei verschillende vormen aan, van het kopen van stemmen, tot het intimideren van oppositie, tot het beïnvloeden van de tellingen. Ook in gevestigde democratieën kunnen zich problemen met de integriteit van verkiezingen voordoen.

In deze lezing bespreekt Carolien van Ham wat verkiezingsfraude is en wat het bredere concept verkiezingsintegriteit behelst, hoe verkiezingsintegriteit zich heeft ontwikkeld in de afgelopen decennia in verschillende delen van de wereld, en hoe het staat met verkiezingsintegriteit in gevestigde democratieën en specifiek in Nederland.

16.00 - 16.30 uur
Uitreiking NVH-prijzen door Rector Magnificus Prof. Dr. Han van Krieken

16.30 uur
Afronding