Zoek in de site...

Dr. Alma Tostmann

Onderzoeker & docent, Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Radboud Institute for Health Sciences.

GV_0803_9053

Dr. Alma Tostmann heeft biomedische wetenschappen gestudeerd en is afgestudeerd als epidemioloog aan het Radboudumc. Voor haar promotieonderzoek bestudeerde zij de behandeling en verspreiding van tuberculose, waarvoor zij twee jaar veldwerk en dataverzameling uitgevoerd in het Kilimanjaro Christian Medical Centre in Moshi, in het noorden van Tanzania. Hiervoor heeft ze een van de vijftien wereldwijde UNESCO/L’Oréal For Young Women in Science fellowships ontvangen. Tevens is zij toegelaten tot de zeer competitieve opleiding European Program for Intervention Epidemiology Training. Tijdens deze opleiding in het Verenigd Koninkrijk is ze verder gespecialiseerd in de toegepaste infectieziektenbestrijding, ziekte-uitbraken en toegepast onderzoek.

Dr. Alma Tostmann is momenteel werkzaam als infectieziektenepidemioloog bij de Academische Werkplaats AMPHI, Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde bij het Radboudumc. Ze begeleidt op een succesvolle en toegewijde manier artsen en verpleegkundigen bij het doen van wetenschappelijk onderzoek en draagt daarmee bij aan de academisering van dit werkveld en het opbouwen van een gezamenlijke kennisinfrastructuur, waarbinnen onderzoeks- en onderwijsprogramma’s ontwikkeld, uitgevoerd en geconsolideerd worden. Deze onderzoeken gaan o.a. over infectieziektenbescherming bij volwassen vluchtelingen en vaccinatieacceptatie binnen de Reformatorische Gezindte. Volgens Jeannine Hautvast, coördinator van de Academische werkplaats AMPHI, maken haar wetenschappelijke, sociale en persoonlijke kwaliteiten haar tot een zeer waardevolle professional en een rolmodel voor jonge biomedisch wetenschappers.

De jury selecteerde Dr. Alma Tostmann omdat zij heel erg goed presteert op alle domeinen. Naast haar goede wetenschappelijke publicaties coördineert en ontwikkelt zij onderwijs op het gebied van Infectieziektenepidemiologie binnen de opleidingen Geneeskunde en Biomedische wetenschappen. Ze brengt studenten zeer actief in contact met de wereld buiten de academie door werkbezoeken aan het RIVM, speeddates met professionals of een jaarlijkse studiereis naar de Wereldgezondheidsorganisatie in Geneve (Zwitserland) te organiseren. Ze werd dan ook in 2014-2015 bekroond met de titel ‘Docent van het jaar’ in de opleiding Biomedische wetenschappen en haar kernblok Global Health werd verkozen tot Kernblok van het jaar 2014-2015.

Waar de winnares voornamelijk op uitblinkt volgens de jury is haar maatschappelijke betrokkenheid. De jury was zeer onder de indruk van haar werk als vice-president van het EPIET Alumni Netwerk; dit is het grootste Europese infectieziektenepidemiologienetwerk van Europa. Ook is ze actief als rolmodel in speeddate sessies met meisjes uit 3 havo en vwo om hen te stimuleren om te kiezen voor een studie in bèta of techniek. In het kader van het project Wetenschapper in de Klas schrijft ze samen met drie onderzoekers een lesprogramma voor basisschoolleerlingen van groep 7/8 waarmee zij de Radboud Science Award hebben gewonnen. Tot slot heeft ze een blog bijgehouden op de site van vrouwenblad VIVA, waarmee zij veel bekendheid over het onderwerp tuberculose in ontwikkelingslanden heeft gegenereerd.

De andere dertien genomineerden in de categorie Medisch waren: Dr. Nynke Scherpbier, Dr. Sanne Botden, Dr. Ellen van den Boogaard, Dr. Silvie Timmers, Dr. Kalijn Bol, Dr. Nienke de Vries, Dr. Mangala Srinivas, Dr. Jenneken Naaldenberg, Dr. Olga Husson, Dr. Sandra Heskamp, Dr. Annemarie Boleij, Dr. Suzette Elias en Dr. Corina Greven.