Zoek in de site...

Dr. Connie de Vos

Postdoc onderzoeker, Centre for Language Studies, Faculteit der Letteren

GV_0803_9003

Dr. Connie de Vos studeerde psychologie en taalwetenschappen aan de Radboud Universiteit en na het behalen van haar master promoveerde zij in 2012 aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar de gebarentaal Kata Kolok in Bali. Vanaf 2010 werkte ze tevens als projectmanager en onderzoeker aan de Universiteit van Central Lancashire en sinds 2012 is zij geaffilieerd aan het Max Planck Instituut. Vanaf januari 2016 is zij werkzaam als postdoc op haar VENI-project aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit.

Dr. Connie de Vos is een unieke onderzoeker die het ontstaan, verwerken en aanleren van talen bestudeert door te focussen op gebarentaal. Ze combineert daarin verschillende onderzoeksmethoden, namelijk een zogenaamde corpus analyse, eigen veldwerk en computermethoden. Jaarlijks doet zij in Bali (Indonesië) veldonderzoek in een dorp waarin de gebarentaal Kata Kolok door zowel dove als horende gemeenschapsleden wordt gesproken. Haar wetenschappelijke publicaties hebben een hoge impactfactor en ze toont een grote mate van maatschappelijke betrokkenheid. In samenwerking met de lokale autoriteiten heeft zij in 2007 inclusief dovenonderwijs opgericht op Bali. Daarnaast onderzoekt ze ook de Nederlandse Gebarentaal, waarvoor ze experimenten heeft uitgevoerd in de Gebarenbus die dovencentra en –scholen in heel Nederland heeft bezocht. In het kader van haar VENI-project werkt ze samen met de Hogeschool Utrecht in het ontwikkelen van lesmateriaal specifiek gericht op gezichtsuitdrukkingen als gesprekstechnieken in de opleiding tot gebarentolk. Haar onderzoek heeft zij ook gebruikt als kans om bewustwording te creëren rondom de integratie van dove mensen in een documentaire getiteld ‘One language to live together’.

De jury prijst Dr. Connie de Vos omdat zij bovengemiddeld scoort op alle criteria. Haar wetenschappelijke publicaties hebben een hoge impactfactor en ze toont een grote mate van maatschappelijke betrokkenheid. Het verkrijgen van een eigen VENI-beurs ter waarde van 250.000 euro geeft al aan dat deze winnares tot de meest excellente onderzoekers in Nederland behoort. Ze heeft een groot aantal samenwerkingsverbanden in binnen- en buitenland en schreef mee aan een Vlaams-Nederlandse subsidie-aanvraag samen met Prof. de Boer (Vrije Universiteit Brussel) en Prof. Fikkert (Radboud Universiteit). Ook neemt zij actief deel aan vele onderzoeks- en onderwijsactiviteiten op haar faculteit. Zo begeleidt zij als postdoc al enkele PhD-studenten en heeft ze ervaring in het geven van Bachelor- en Masteronderwijs dat zeer goed ontvangen werd. Kortom, de winnares heeft sinds haar promotie in 2012 en op haar relatief jonge leeftijd al veel uitstekende resultaten weten te boeken en een grote impact in zowel de wetenschappelijke als de maatschappelijke context.

De andere drie genomineerden in de categorie Alfa waren: Dr. Wyke Stommel, Dr. Laura Speed en Dr. Lien Foubert.