Zoek in de site...

Dr. Kim Bonger

Universitair docent, Institute for Molecules and Materials, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Kim Bonger website

Dr. Kim Bonger studeerde organische chemie aan de Hogeschool Leiden en is hierin afgestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in 2002. Na ruim een jaar onderzoekservaring aan de University College Stavanger in Noorwegen startte zij haar promotieonderzoek in de organische chemie aan de Universiteit van Leiden in 2004, waar zij in 2008 promoveerde. Tijdens haar promotieonderzoek ontwikkelde en synthetiseerde zij nieuwe, en betere liganden voor de G-Proteinegekoppelde receptoren. Dit is een biologisch belangrijke groep van receptoren, aangezien ze een rol spelen in een groot aantal signaaltransductieprocessen: het doorgeven van signalen in een cel. Niet goed functionerende G-receptoren spelen een belangrijke rol in vele ziektes. Haar werk droeg bij aan een nieuw concept in medicijnontwikkeling om ongewenste farmacologische bijeffecten te reduceren en gaf nieuwe mechanistische inzichten over de organisatie van receptoren in celmembranen. Haar dissertatie werd beloond met de ‘Dutch Society of Pharmaceutical Sciences Best Thesis prize’.

Dr. Kim Bonger bouwt met haar multidisciplinaire onderzoek een mooie brug tussen de organische chemie en organische biologie. Ze is uniek in het ontwikkelen van nieuwe chemische en biologische concepten en instrumenten voor medicatie en door meer inzicht te krijgen in ziektemechanismen. Ze ontving twee prestigieuze fellowships, waaronder een Rubicon, die zij inzette voor een verblijf van drie jaar aan de prestigieuze Stanford University (VS). Daar ontwikkelde zij nieuwe methoden om eiwitten in levende cellen en dieren te laten ontvouwen met behulp van kleine ligand moleculen en blauw licht. Dit resulteerde in wetenschappelijke artikelen in toptijdschriften.

Zij geeft en ontwikkelt onderwijs aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc, maar ook daarbuiten zoals in het gezamenlijke Honours programma van de universiteiten in Leiden, Groningen, Eindhoven en Nijmegen aan de Nederlandse Onderzoeksschool voor Chemische Biologie. Ze stimuleert ook haar studenten om met een open mind te kijken naar andere disciplines en dat heeft geleid tot verschillende prijzen voor hun posters op conferenties. Haar studenten vinden haar een erg enthousiaste, toegankelijke en toegewijde docent.

De jury prijst Dr. Kim Bonger tevens omdat zij uitblinkt in de wijze waarop zij actief is in veel verschillende samenwerkingsverbanden. Ze heeft een groot internationaal netwerk en ze is lid van de Radboud Nanomedicine Alliance, een samenwerkingsverband van artsen, wetenschappers en industriële partners om nieuwe revolutionaire therapieën te ontwikkelen met nanotechnologie. Ook is ze maatschappelijk betrokken als mede-organisator van diverse nederlandse symposia op haar vakgebied en is ze lid van verschillende commissies op de bètafaculteit, zoals de medezeggenschapsraad. Daarnaast is zij supervisor in het Honours programma van de Radboud Universiteit en zet zij zich actief in om voorlichting te geven over de opleidingen tijdens open dagen en proefstudeerdagen.

De andere zeven genomineerden in de categorie Bèta waren: Dr. Lisa Glaser, Dr. Marloes Henckens, Dr. Rosalie van Zelm, Dr. Nadine Hauptmann, Dr. Francesca Arici, Dr. Reiko Toriumi en Dr. Nelleke Spruijt.