Zoek in de site...

Dr. Maartje Luijten

Universitair docent, Behavioral Science Institute, Faculteit der Sociale Wetenschappen.

GV_0803_9020

Dr. Maartje Luijten studeerde biologische psychologie en behaalde haar research master ‘Cognitive Neuroscience, Neuropsychology and Psychopathology’ cum laude in 2007. In februari 2008 startte zij haar promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam naar de neurocognitieve processen in rookgedrag. In deze periode heeft zij vier maanden doorgebracht aan de University of Melbourne (Australië), waarna zij haar doctorstitel cum laude behaalde in 2012. Als postdoc aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft zij ruim een jaar onderzoek gedaan naar zogenaamde ‘gamers’; mensen die verslaafd zijn aan het spelen van computerspellen. Ook tijdens deze periode heeft zij vijf maanden in het buitenland doorgebracht aan Cambridge University (UK).

Dr. Maartje Luijten is een internationaal expert in de neurowetenschappen op het gebied van verslaving bij volwassenen en jeugd. In haar VENI-project doet zij onderzoek naar de rol van gewoonte-gerelateerde systemen in het brein in de ontwikkeling van nicotineverslaving bij jongeren met een verhoogd risico. Een belangrijk doel van haar onderzoek is ook om games te ontwikkelen die jongvolwassenen helpen in het stoppen met roken. Ze heeft meerdere subsidies ontvangen en haar werk is regelmatig beloond met reissubsidies en prijzen voor haar papers. De jury waardeert de inzet van verschillende middelen om gestelde doelen te bereiken.

In het kader van haar onderwijs maakt ze veel samenwerkingen mogelijk. Ze heeft een structurele samenwerking geiiniteerd tussen de Radboud Universiteit en de National Drug en Alcohol Research Centre in Sydney, Australië. Dit draagt in belangrijke mate bij aan de ambities van de universiteit rondom internationalisering en staat garant voor jaarlijks meer dan 10 stageplaatsen voor excellente studenten. Daarnaast bevordert ze de link tussen studie en werkveld voor studenten door samen te werken met diverse klinische organisaties. Studenten waarderen haar inspanningen in onderwijs dan ook zeer hoog: gemiddeld een 4.6 op een schaal van 1 tot 5.

Naast haar onderzoek en onderwijs heeft de winnares ook een grote hoeveelheid extra-curriculaire activiteiten. Ze is wetenschappelijk adviseur bij het Ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport en werkt nauw samen met verschillende middelbare scholen, waar zij educatie verzorgt over veelvuldig roken en verslaving en advies geeft over rookbeleid op deze scholen. In de Wetenschapscommissie van het BSI geeft ze advies over de haalbaarheid en kwaliteit van alle promotieprojecten binnen het instituut. De jury prijst Dr. Maartje Luijten vooral omdat zij de resultaten van haar onderzoek breed toegankelijk maakt voor een groot publiek via onder andere een blog en een website. Op haar blog schrijven verschillende wetenschappers over wetenschappelijke resultaten en maken ze deze toegankelijk voor een breder publiek, zoals ouders, leraren, zorgverleners en beleidsmakers. Daarnaast heeft ze een eigen website opgezet, om daarmee de resultaten van haar onderzoek te delen en advies te geven aan rokers om te stoppen met roken.

De andere veertien genomineerden in de categorie Gamma waren: Dr. Karin Verweij, Dr. Janna Vrijsen, Dr. Tessa van Leeuwen, Dr. Barbara Müller, Dr. Tessa Lansu, Dr. Yvonne van den Berg, Dr. Roseriet Beijers, Dr. Maaike Cima, Dr. Roza Meuleman, Dr. Masha Fedorova, Dr. Jorien Treur, Dr. Simone Ritter, Dr. Anne Kösem en Dr. Maaike Verhagen.