Zoek in de site...

Jolijn Onvlee

Jolijn OnvleeVoor haar promotie-onderzoek heeft Jolijn Onvlee een gecombineerd experimenteel en theoretisch onderzoek gedaan naar moleculaire botsingen. Door gebruik te maken van een combinatie van state-of-the-art experimentele en theoretische methoden en technieken konden kwantummechanische effecten in moleculaire botsingen gemeten en ontrafeld worden. Dit heeft een heel gedetailleerd beeld gegeven van wat er tijdens moleculaire botsingen gebeurt en heeft geleid tot meerdere high-impact publicaties.

Als postdoc heeft ze onderzoek gedaan naar de ultrasnelle dynamica tijdens het breken van een waterstofbrug in een bimoleculair complex dat een hoge biochemische relevantie heeft. Bovendien heeft zij metingen verricht die laten zien dat het mogelijk is om – in de toekomst- de atomaire posities te meten met behulp van de zogenaamde ‘Laser Induced Electron Difrraction’ techniek en zo een ‘Molecular Movie’ te maken - één van de ultieme doelen in de fysische chemie is op dit moment.

Tijdens haar promotie nam ze deel aan het project ‘Wetenschap de klas in’, waarbij onderzoek naar moleculaire botsingen werd vertaald in een hoofdstuk van een boek voor docenten van groep 7-8 van de basisschool. Verder heeft ze  geschreven voor het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkundigen (NTvN) om haar onderzoek onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Bovendien heeft ze lezingen gegeven aan studenten en aan leden van de German Society of Humboldtians. Verder heeft ze tijdens haar postdoc onderzoek in Hamburg deelgenomen aan een Speed Dating evenement waarbij middelbare scholieren konden speeddaten met wetenschappers. Als onderdeel van de ‘Lehrerfortbildung’ heeft een docent van een middelbare school een week met haar meegelopen in het lab. Bovendien heeft ze geholpen tijdens ‘Wissen vom Fass’, waarbij wetenschappers naar lokale cafés gaan en hun werk presenteren voor een breed publiek.