Digitaal klaslokaal met leerlingen met computers en laptops
Digitaal klaslokaal met leerlingen met computers en laptops

Hulp bij je profielwerkstuk

Het profielwerkstuk is hét grote werkstuk van de middelbare school waarin je zelf onderzoek gaat doen. Voor veel leerlingen is het PWS een behoorlijk struikelblok: hoe begin je aan zo'n groot werkstuk, waar wil je het over hebben en wat moet er allemaal gebeuren? Dat zijn vragen waar het Radboud Pre-University College je graag bij helpt.

De empirische cyclus van het profielwerkstuk.

Empirische cyclus

Om een profielwerkstuk te kunnen maken, heb je onderzoeksvaardigheden nodig, maar wat zijn onderzoeksvaardigheden? Wat komt er kijken bij goed onderzoek? Om de vaardigheden te beschrijven die je nodig hebt voor het doen van onderzoek, gebruiken wij de empirische cyclus. Aan de hand van deze cyclus helpen we je stap voor stap door de verschillende fases van het onderzoek, in dit geval jouw profielwerkstuk.

De voorkant van de Handleiding Profielwerkstuk.

Hoe schrijf je eigenlijk zo'n profielwerkstuk?

Het einde van je carrière op de middelbare school is in zicht, maar niet voordat jij hebt laten zien wat je in je mars hebt. Jouw kroontje op het werk is het profielwerkstuk (PWS) waarmee je laat zien wat je met al die opgedane kennis en vaardigheden kunt. In onze handleiding lees je stap voor stap hoe je je profielwerkstuk schrijft.

Download de handleiding

Een prijs winnen voor je profielwerkstuk?

Rond jij in schooljaar 2023-2024 je profielwerkstuk af en denk je dat jouw PWS in aanmerking zou kunnen komen voor een prijs?

Nescioprijs

Profielwerkstukken binnen het domein taal, cultuur, geschiedenis, kunst en communicatie kunnen jaarlijks worden ingezonden voor de Nescioprijs.

Meer informatie

Van Melsenprijs

De Van Melsenprijs wordt elk jaar uitgereikt aan leerlingen die binnen hun profielwerkstuk op het gebied van eigen experimenteel onderzoek een bijzondere prestatie hebben geleverd. 

Meer informatie

Docent geeft uitleg aan leerlingen

Werkcolleges Academische Vaardigheden

In drie werkcolleges ga je aan de slag met jouw eigen profielwerkstuk. Onder begeleiding van een docent van de Radboud Universiteit leer je welke academische stappen je moet zetten om jouw onderzoek succesvol af te ronden.

Meer informatie

Waar kunnen we je mee helpen?

Heb je een vraag over je profielwerkstuk of wil je voor je PWS gebruik maken van de faciliteiten van de Radboud Universiteit? We kunnen je helpen met:

  • Het concreet kiezen van een onderwerp voor je profielwerkstuk
  • Het regelen van een gesprek met een expert
  • Het lenen van materiaal van de Radboud Universiteit
  • Het uitvoeren van een experiment op de Radboud Universiteit
  • Het verzamelen van literatuur voor je profielwerkstuk

Stel je vraag

Organisatieonderdeel