De optimale transporttemperatuur voor poppen van drijfmestvliegen

Biologische veehouders hebben last van vliegen maar mogen geen chemische vliegenbestrijding toepassen en er bestaan goede biologische alternatieven. In je profielwerkstuk kun je bijvoorbeeld opzoek gaan naar een toepasbare oplossing voor dit probleem.

De vraag naar biologisch voedsel stijgt. Vee heeft last van vervelende vliegen. Een biologisch bedrijf mag geen chemische vliegenbestrijding toepassen. Er bestaan goede biologische alternatieven. Een bekende biologische vliegenbestrijding gaat met drijfmestvliegen. Drijfmestvliegen zijn roofvliegen. Als biologische boer koop je kokers met poppen van drijfmestvliegen. De kokers worden opgehangen in de stal en dan komen de poppen uit. De volwassen drijfmestvliegen leggen eitjes in de mest. Binnen één a twee dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zuigen andere vliegensoorten leeg. Tot wel 20 individuen per dag. Op deze manier stoppen de larven van de drijfmestvliegen de ontwikkeling van plaagvliegen.

De kokers met poppen worden door een Nederlands bedrijf verstuurd naar veebedrijven in meerdere landen. Tot dit PWS hield het bedrijf altijd 8  ℃ tijdens het transport. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen kort en lang transport. Kort transport is Nederland België en Duitsland. Lang is Frankrijk, Italië en Luxemburg. Het is gebleken dat bij kort transport 0 ℃ het beste is omdat dan de meeste poppen uitkomen. Bij lang transport leveren 0, 8 en 16 ℃ dezelfde resultaten op.

Voor het afkoelen naar 0 ℃ is meer energie nodig. Je kan onderzoeken of 0 ℃ de transportkosten voor kort transport financieel haalbaar is.

Tips en relevante vragen:

  • Hoeveel kokers worden er gekoeld per zending verstuurd?
  • Wat willen en kunnen biologische boeren maximaal betalen voor drijfmestvliegen?
  • Bestaan en nog andere manieren van biologische bestrijding tegen plaaginsecten in de stal?
  • Hoe onderzoek je de optimale transporttemperatuur voor de poppen van drijfmestvliegen?

Links