De bronnen van kosmische straling zijn divers. Een belangrijke bron is de zon, die geladen deeltjes uitzendt als onderdeel van de zonnewind. Daarnaast zijn er kosmische stralingen afkomstig van buiten ons zonnestelsel, zoals deeltjes uit supernova-explosies in verre sterrenstelsels.
De aarde wordt grotendeels beschermd tegen kosmische straling door het magnetisch veld en de atmosfeer. Het magnetisch veld fungeert als een soort schild dat veel geladen deeltjes afbuigt. De atmosfeer absorbeert en vermindert ook de impact van kosmische straling, waardoor het niveau op het aardoppervlak lager is dan in de ruimte.
Kosmische straling heeft invloed op de gezondheid van astronauten in de ruimte en kan bijvoorbeeld ook van invloed zijn op elektronica in satellieten of vliegtuigen. Onderzoek naar kosmische straling is dan ook van belang voor de ruimtevaart en om meer te begrijpen over de processen in het heelal.
Interessante vragen
- Kan het Noorderlicht en Zuiderlicht gebruikt worden als detectoren voor kosmische straling?
- Hoe kan je met de gemeten kosmische straling aan het aardoppervlak bepalen welk deeltje er op de atmosfeer botste?
- Wat is de invloed van kosmische straling op de haalbaarheid van een reis naar Mars?
- Wat is het hoogst energetische kosmische straling deeltje ooit gemeten?
- Hoe verhoudt de energie van kosmische straling zich tot de energie van deeltjes die worden geproduceerd in de deeltjes versneller CERN in Géneve?
- Hoe kan je nuttig gebruik maken van Kosmische straling?