LGBTQ!

Schrijf je profielwerkstuk over een interessant onderwerp als (de emancipatie van) de LGBTQ+ gemeenschap met behulp van de tips en literatuur op deze pagina.

Links

Filmpjes

 • How to be gay 
  Margriet van der Linden geeft antwoord op de vraag hoe het is om gay te zijn. Haar reis leidt tot een reeks bijzondere en intieme ontmoetingen met mensen die vertellen over hun geaardheid. In hoeverre kunnen ze zichzelf zijn? En wat moeten ze doen of laten om te worden geaccepteerd?
 • Bekende wetenschapper Judith Butler legt uit dat gender en taal alles met elkaar te maken hebben.
 • The Danish Girl (2015)
  Begin jaren twintig van de vorige eeuw poseert de Deense schilder Einar Wegener (Redmayne) op verzoek van zijn eveneens schilderende vrouw Gerda (Vikander) als vrouw. Diep van binnen heeft ie altijd geweten dat hij een vrouw was, maar na het poseren komt die vrouw eindelijk naar buiten. Ze heet Lili en zal niet meer weg gaan. Dit sensitieve portret van een van de eerste transgendervrouwen uit de geschiedenis is gebaseerd op ware gebeurtenissen en werd in handen van regisseur Tom Hooper (The King's Speech) een overtuigend en oprecht verhaal over onvoorwaardelijke liefde.
 • “Call me Caitlyn”, a Documentary. Documentaire over de transitie van Bruce Jenner naar Caitlyn Jenner.
 • ‘I Am Cait’ documentaire serie over Caitlyn Jenner.
 • Dubbel geluk, NPO, 6 mei 2019
  Esmée van Loon groeide op met twee moeders en ze wil weten hoe leeftijdsgenoten met dezelfde thuissituatie dit hebben ervaren.

Deze handreiking is gemaakt door Radboud Gender & Diversity Studies. Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Ga dan naar deze pagina.