Wiskunde studenten schrijven op bord

Mathematische wereld en natuurkundige fenomenen

Verdiep je in je profielwerkstuk in de onderliggende waarheden van natuurkundige fenomenen of ontdek de wiskunde. De natuur, onze economie en ons brein; allemaal vinden ze hun basis in structuren, formules en patronen uit de wiskunde.

Activiteiten voor leerlingen

Radboud Pre-University College (PUC) organiseert inhoudelijke activiteiten voor bovenbouw vwo-leerlingen. Hieronder zie je het aanbod van masterclasses en seminars.

• International Cosmic Day

Kosmische straling is altijd om ons heen en gaat ook dwars door ons heen. We kunnen het niet zien, ruiken, proeven of voelen. Tijdens deze masterclass leer je meer over de kosmos en kosmische straling.

• Logica

Raadsels en puzzels: Ze lijken misschien speels, maar zo anders dan de "echte" wiskunde zijn ze niet! Dit zullen we behandelen tijdens de masterclass Logica.

• Medische Beeldvorming

Ben jij benieuwd naar technieken die worden toegepast in de medische wereld, zoals SPECT-CT, PET-CT of MRI? Kom naar de masterclass Medische Beeldvorming.

• Oneindigheid

Men hoort wel eens dat in de wiskunde "de ene oneindigheid groter kan zijn dan de andere", maar wat betekent dat precies? In deze masterclass voor vwo-leerlingen en -docenten gaan we daar een antwoord op te geven.

• Origami

Origami: Stiekem schuilt er ook veel wiskunde achter het vouwen van deze papiertjes. Leer erover tijdens de masterclass Origami voor vwo-leerlingen en -docenten.

• Radioastronomie: 'luisteren' naar het heelal

'Luisteren' naar het heelal. Het bestuderen van sterren en andere objecten in het heelal door radiogolven van die objecten op te vangen: Je leert erover in de masterclass Radioastronomie.

• De magische kubus van Rubik

Zou je graag willen leren hoe je die verdraaide Rubik's kubus op kunt lossen en ben je benieuwd hoe je wiskunde hierbij zou kunnen gebruiken? Leer het in de masterclass De magische kubus van Rubik voor vwo-leerlingen.

Bekijk alle masterclasses en seminars

Artikelen van onze onderzoekers

Portretfoto Conny Aerts

Conny Aerts ontvangt Crafoord Prijs voor sterrenkunde

Hoogleraar Asteroseismologie Conny Aerts, verbonden aan de Radboud Universiteit en KU Leuven, heeft de Crafoord prijs voor de sterrenkunde ontvangen.

LISA

Zwaartekrachtgolfdetector LISA officieel aangenomen als ESA-ruimtemissie

De Laser Interferometer Space Antenna (LISA) is de eerste ruimtedetector die zwaartekrachtgolven meet.

Nieuwe foto zwart gat

M87* een jaar later: bewijs hardnekkige schaduw zwart gat

De helderheidspiek van de ring om het superzware zwarte gat van M87 is in een jaar tijd 30 graden tegen de klok in verschoven. Dat blijkt uit nieuwe beelden die het consortium van de Event Horizon Telescope heeft vrijgegeven.

Interessant onderwerp?

Misschien zijn deze bacheloropleidingen wel iets voor jou.

Natuur- en Sterrenkunde

Wil je alles weten over zwarte gaten? Lijkt het je wat om onderzoek te doen met magneten en lasers? En ben je altijd al geïnteresseerd in het heelal, kwantummechanica en de relativiteitstheorie. Dan is Natuur- en Sterrenkunde studeren iets voor jou.

Wiskunde

Wiskunde zie je overal en is onmisbaar in onze wereld. De natuur, onze economie en ons brein: allemaal vinden ze hun basis in structuren, formules en patronen uit de wiskunde. Bij wiskunde leer je de mathematische wereld om je heen te begrijpen.

Alle bachelors

Hoe kunnen we je helpen?

Het Radboud Pre-University College of Science helpt je graag bij je profielwerkstuk. Check onze tips voor het schrijven van je profielwerkstuk of laat een vraag of verzoek aan ons achter.

Hulp bij profielwerkstuk

Stel je vraag