Mode en duurzaamheid

Tegenwoordig zie je steeds meer alternatieven voor fast fashion. In je profielwerkstuk kun je onderzoeken hoe duurzame materialen en productiemethoden, maar ook arbeidsomstandigheden en levensduur bijdragen aan verduurzaming van kledingindustrie.

Tegenwoordig zie je het steeds meer: alternatieven voor fast fashion. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende tweedehands kledingmarkt, waar apps als Vinted en Marktplaats steeds populairder worden, maar daarnaast zijn er ook merken die deels of compleet duurzaam produceren. Een duurzaam geproduceerd kledingstuk wordt ook wel slow fashion of fair fashion genoemd. Daarnaast zijn er verschillende websites of apps die bijhouden welke bedrijven duurzaam zijn en waar je dus met een gerust hart je duurzame kleding kunt kopen.

In 2013 stortte in India een gebouw met meerdere kledingfabrieken genaamd Rana Plaza in waarbij meer dan 1100 mensen omkwamen. De mensen werkten daar onder slechte en onveilige omstandigheden om Europa en de Verenigde Staten te voorzien van fast fashion kleding. Een ramp zoals deze maakt de gevaren van fast fashion duidelijk. Bovendien maakt het duidelijk dat bij de productie van duurzame kleding verschillende onderwerpen meespelen. Niet alleen duurzaam materiaal, maar ook de productie en bewerking van dit materiaal, de arbeidsomstandigheden van de mensen die de kleding maken (denk aan mensenrechten, werkdruk, loon, werkruimte, huisvesting, beschermende kleding, etc.), en ook of het langer meegaat dan een paar wasbeurten. Bedrijven moeten hiervoor hun aandacht richten op het productieproces van hun producten, in plaats van op het zoveel mogelijk verkopen voor de meest lage prijs.

Interessante vragen

  • Welke alternatieven voor fast fashion zijn er?
  • Waar moet een bedrijf aan voldoen om duurzaam te produceren? Hoe verloopt het produceren van een duurzaam kledingstuk (in tegenstelling tot het productieproces van een fast fashion-kledingstuk)?
  • Wat zijn duurzame materialen?
  • In hoeverre proberen fast fashion bedrijven te verduurzamen?
  • Wat zijn de gevaren van fast fashion? Welke gevolgen heeft fast fashion voor de planeet/ voor de mensheid?
  • Welke eisen/ keurmerken zijn er voor duurzaamheid/slow fashion?
  • In hoeverre zetten goede doelen/ campagnes zich in voor duurzaamheid in de kledingindustrie?
  • Op welke manieren zijn mensen bezig met duurzaamheid wat betreft mode/kleding?

Bronnen en Literatuur

Deze handreiking voor een profielwerkstuk is gemaakt door de Faculteit der Letteren.