Een onderzoeker houdt een model van moleculen vast.
Een onderzoeker houdt een model van moleculen vast.

Moleculen en leven

Kijk over de grenzen van de wetenschappelijke vakgebieden heen en bedenk innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vragen. Bekijk de onderwerpen en artikelen ter inspiratie voor je profielwerkstuk binnen het thema moleculen en leven.

Onderwerpen profielwerkstuk

Inspiratie nodig voor het bedenken van een onderwerp voor je profielwerkstuk? Wij hebben alvast een overzicht met ideeën voor je klaargezet met mogelijke onderzoeksvragen en literatuur die je kunt raadplegen.

Activiteiten voor leerlingen

Radboud Pre-University College (PUC) organiseert inhoudelijke activiteiten voor bovenbouw vwo-leerlingen. Hieronder zie je het aanbod van masterclasses en seminars.

 • Chemie van de Liefde

  Na deze masterclass voor vwo-leerlingen weet jij meer over wat scheikunde te maken heeft met liefde. Daarnaast leer je hoe je geurstoffen kan maken en maak je je eigen parfum.

 • Chemie van de Misdaad

  Altijd al willen weten hoe forensische technieken helpen om misdaden op te lossen? Kom naar de masterclass Chemie van de misdaad voor vwo-leerlingen.

 • DNA-leskist: Proef je PTC? voor leerlingen

  Ben jij een superproever, een matige proever of een niet-proever? Tijdens de masterclass DNA-leskist 'Proef je PTC?' kom je erachter!

 • Forensische Opsporing

  Kijk jij al jaren naar CSI en ben je benieuwd in hoeverre dit op de werkelijkheid lijkt? Schrijf je in voor de Masterclass “Forensische Opsporing” op de Radboud Universiteit Nijmegen.

 • Ontstaan van Leven

  Iedereen heeft wel een idee wat ‘leven’ betekent. Om het begrip ‘leven’ in een definitie te vangen is echter best lastig. In deze seminar gaan we in op fundamentele processen en mechanismen van leven!

Bekijk alle masterclasses en seminars

Artikelen van onze onderzoekers

PIC-gel in petrischaaltje

Speciale gel zou kunnen helpen bij operatie na bekkenbodemverzakking

Twintig procent van de vrouwen die een operatie voor een bekkenbodemverzakking heeft gehad, moet opnieuw geopereerd worden. Met de synthetische PIC-gel (ontdekt aan de Radboud Universiteit) zou dat herstel wellicht verbeterd kunnen worden.

schoorstenen met rook, luchtvervuiling

Zeven ton subsidie om stikstofdioxide beter in beeld te krijgen met GELSONDE

Stikstofdioxide is een gas dat een groot aandeel heeft in de stikstofneerslag en dat moeilijk meetbaar is. Daar kan verandering in komen door het project GELSONDE waarin Radboud-wetenschappers samenwerken met KNMI en SensorSense.

Letters NWO met een trofee icoon in het midden

Subsidie voor onderzoek naar groene neuromorfe hardware

NWO kent een subsidie toe voor een onderzoek van Johan Mentink, natuurkundige aan de Radboud Universiteit, naar neuromorfe computers. Deze computersystemen kunnen in de toekomst het energieverbruik van hardware drastisch verminderen.

Interessant onderwerp?

 

Misschien zijn deze bacheloropleidingen wel iets voor jou.

Moleculaire Levenswetenschappen

Hoe kun je door meer kennis over moleculaire processen in gezonde mensen uiteindelijk ziektes bestrijden? En hoe kun je met moleculen iemand beter maken? Dat is waar de studie Molecular Life Sciences om draait.

Scheikunde

Alles om je heen is scheikunde. Ook jij bestaat uit scheikunde. Tijdens de Engelstalige opleiding Chemistry leer je met theoretische kennis en praktische vaardigheden de wereld om je heen op een moleculair niveau te begrijpen.

Science

Wil jij van álles iets weten, en varieert jouw interesse van de werking van een cel, tot moleculaire reacties en natuurkundige fenomenen? Bij Science word je expert in meerdere vakgebieden en leer je deze ook met elkaar verbinden.

Alle bachelors

Hoe kunnen we je helpen?

Het Radboud Pre-University College of Science helpt je graag bij je profielwerkstuk. Check onze tips voor het schrijven van je profielwerkstuk of laat een vraag of verzoek aan ons achter.

Hulp bij profielwerkstuk

Stel je vraag