Quasikristallen

Quasikristallen zijn een groep stoffen die een regelmatig patroon hebben in hun atomen rooster, wat zich niet herhaald. Onderzoek in je profielwerkstuk hoe de kristalstructuur wordt bepaald en hoe structuren van quasikristallen zich kunnen uiten.

Dana Kruk en Maartje Zweers (Doorweerth) deden hun profielwerkstuk over quasikristallen. Kristallen zijn een welbekend fenomeen in binnen de scheikunde waar atomen geordend zijn in bepaalde kristalstructuren. Deze kristalstructuren zijn herhalingen van bepaalde roosters waarin atomen netjes geordend zijn. Niet alle stoffen zijn echter kirstallen. Vroeger werd gedacht dat stoffen of kristallijn waren, of totaal geen regelmatige kristalstructuur hadden en daarom geen kristallen waren. In 1982 echter ontdekte Dan Shechtman quasikristallen, een groep stoffen die wel een regelmatig patroon hadden in hun atomen rooster, maar dit rooster werd niet herhaald zoals wel het geval is voor kristallen. De vorm van een kristalrooster wordt normaliter bepaald door middel van röntgendiffractie, waarmee direct de structuur van een kristal kan worden herleid.

Interessante vragen

  • Hoe wordt de kristalstructuur van kristallen bepaald door middel van röntgendiffractie?
  • Wat zijn de belangrijkste verschillen in de structuur van kristallen, quasikristallen en andere niet-kristallijnen stoffen eruit als ze worden geanalyseerd met röntgendiffractie?
  • Wat zijn de verschillende in kristalstructuur van verschillende quasi-kristallijnen stoffen?

Literatuursuggesties