Sichermann dobbelstenen

Sichermann dobbelstenen zijn de dobbelstenen die je kent met zes kanten. In je profielwerkstuk kun je opzoek gaan naar andere typen dobbelstenen en de implicaties voor verschillende kansspellen theoriseren.

Veel populaire bordspellen maken gebruik van twee standaard dobbelstenen (1 t/m 6). De uitkomsten van één worp zijn niet uniform verdeeld. De kans dat je 12 gooit is 1 op 36, terwijl de kans dat je 7 gooit, 6 op 36 is.

De kansverdeling van een worp met 2 standaard dobbelstenen kun je niet alleen maken met die dobbelstenen. Zogenaamde Sicherman dobbelstenen zijn twee dobbelstenen met de getallen 1, 2, 2, 3, 3, 4 op de ene dobbelsteen, en 1, 3, 4, 5, 6, 8 op de andere. Het blijkt dat een worp van deze twee dobbelstenen precies dezelfde kansverdeling heeft als van twee normale dobbelstenen. Dit is wiskundig bewijsbaar.

Er bestaan ook veel bijzondere dobbelstenen. Zo zijn er bijvoorbeeld 4-zijdige, 8-zijdige, 12-zijdige of 16-zijdige dobbelstenen. En er zijn spellen waarbij je met meer dan 2 dobbelstenen kunt gooien.

Interessante vragen

  • Kun je wiskundig meer Sicherman-achtigen dobbelsteen-paren en -configuraties bedenken?
  • Kun je voor iedere soort en combinatie van dobbelstenen een Sichermann-paar maken dat dezelfde verwachte uitkomst kansverdeling heeft?
  • Wat zijn toepassingen van dit concept buiten bordspellen?