Stress

Langdurige stress kan langdurige nadelige gevolgen hebben. In je profielwerkstuk zou je onderzoek kunnen doen naar stressveroorzakende factoren en hun samenhang of de sociale reactie van stress vanuit/op de samenleving.

Ieder van jullie zal er ervaring mee hebben: stress. Waarschijnlijk ken je de zogenaamde 'gezonde spanning' voor een  presentatie, een belangrijke sportwedstrijd of een concert. Een portie stress kan er voor zorgen dat je extra geconcentreerd bent en een betere prestatie levert. Maar stress - vooral langdurige - kan ook nadelige gevolgen hebben. 

Niemand zal verbaasd zijn dat psychische problemen zoals een burn-out in de hand worden gewerkt door stress. Ook is het algemeen bekend dat veel mensen meer gaan roken of drinken in stressvolle periodes, met alle negatieve gevolgen van dien. Maar heeft stress ook effect op ons lichaam? Kunnen we letterlijk ziek worden van stress?  En  waarom  is  de  één  gevoeliger  voor  stress  dan  de  ander  en  wat  kun  je  ertegen  doen?

Tips voor onderwerpen

Oorzaken van stress; gevolgen van stress; stress en coping; therapie gericht op het verminderen van stress; “eustress”; studiestress bij studenten; post traumatische stress; stress en social media; verschillen in ervaren van stress; lichamelijke aspecten van stress; psychische aspecten van stress.

Literatuur

  • The Lucifer effect, Zimbardo (2007)
  • Psychological Science (Gazzaniga, 2018)
  • Forty studies that changed psychology (Hock, 2012)
  • Gek op stress maar niet altijd (Kuijsten, 2018)
  • Onderzoeksrapport studiestress

Links

Deze handreiking voor een profielwerkstuk is gemaakt door de Faculteit der Sociale Wetenschappen.