Taalnormen: complexer als/dan je denkt
Taalnormen: complexer als/dan je denkt

Taal en literatuur

Heb je interesse in taalstructuren, buitenlandse talen, de literaire wereld, of hoe deze met elkaar verweven zijn? Schrijf je profielwerkstuk over dit onderwerp met behulp van onze aangeboden onderwerpen en artikelen.

Interessant onderwerp?

 

Misschien zijn deze bacheloropleidingen wel iets voor jou.

 • Amerikanistiek

  Hoe kunnen in één land zowel Obama als Trump worden gekozen? Waarom is de Amerikaanse cultuur zo creatief en dynamisch? Hoe kan het dat Amerikanen zo trots zijn op hun diversiteit, maar hierover ook strijd is? Interesse? Kies dan American Studies!

 • Duitse Taal en Cultuur

  Tijdens deze bacheloropleiding leer je alles over de rol van Duitsland in de wereld, op politiek en cultureel gebied, in de geschiedenis en in de economie. Je onderzoekt interculturele communicatie en duikt in de Duitse taal en cultuur.

 • Engelse Taal en Cultuur

  Door de toenemende internationalisering wordt de Engelse taal steeds belangrijker. Het is de taal van de wetenschap, de politiek en het bedrijfsleven. Met de opleiding Engelse Taal en Cultuur word je een expert op dit gebied.

 • Franse Taal en Cultuur

  Als je interesse hebt in alles wat met de Franse taal en cultuur te maken heeft, dan is deze studie iets voor jou. Je kunt namelijk alleen een taal leren als je ook in de bijbehorende cultuur, geschiedenis en literatuur duikt.

 • Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

  Wel eens een Romein of Griek uit de oudheid ontmoet? Allicht niet in levenden lijve, maar de klassieke wereld is nog altijd belangrijk. Hoe dat komt, en waar dat allemaal zichtbaar is, onderzoek je in de bachelor Griekse en Latijnse Taal en Cultuur.

 • Nederlandse Taal en Cultuur

  Tijdens de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur bestudeer je Nederlandse literatuur van vroeger en van nu. Daarnaast analyseer je vraagstukken op het gebied van taalverwerving, leer je teksten analyseren en ontwikkel je goede schrijfvaardigheden.

 • Spaanse Taal en Cultuur

  Met meer dan 450 miljoen sprekers, onthult de Spaanse taal een uitgestrekte en gevarieerde wereld. In de studie Spaanse Taal en Cultuur verken je naast de taal ook de geschiedenis, culturen en literatuur van dit brede taalgebied in Europa en Amerika.

 • Taalwetenschap

  Hoe zit taal in elkaar? De bachelor Taalwetenschap richt zich op onderwerpen als taalverwerving, meertaligheid, spraakstoornissen en de werking van taal in de hersenen.

Alle bachelors

Artikelen van onze onderzoekers

Boek komt tot leven

Gebrek aan visuele beeldvorming leidt niet tot minder plezier in lezen

Cognitiewetenschapper Laura Speed en haar collega’s ontdekten in een eerste onderzoek naar lezen door mensen met zogenoemde afantasie dat zij niet minder plezier hebben in lezen, maar wel minder betrokken raken bij een verhaal.

Vrouw leest een boek op de bank

Verdiep je empathie door meer en vaker te lezen!

Regelmatig verhalen lezen zorgt ervoor dat sociaal-cognitieve vaardigheden – zoals empathie – sterker worden, bij zowel kinderen als volwassenen. En dat zorgt er weer voor dat we ons tijdens het lezen beter en sneller kunnen inleven in personages.

Loeb Classical Library selection of books in chronological order

Hoe internationale samenwerking leidde tot een heropleving van de geesteswetenschappen

Mirte Liebregts onderzocht in haar proefschrift een project dat de geesteswetenschappen moest redden: een reeks boeken die de oude talen en literaturen toegankelijk maakte voor het brede publiek, de Loeb Classical Library.

Hoe kunnen we je helpen?

Het Radboud Pre-University College of Society helpt je graag bij je profielwerkstuk. Check onze tips voor het schrijven van je profielwerkstuk of laat een vraag of verzoek aan ons achter.

Hulp bij profielwerkstuk

Stel je vraag