Op televisiezenders over de hele wereld spelen talkshows al decennia lang een grote rol. Talkshows en actualiteitenprogramma’s zorgen traditioneel gezien voor hoge kijkcijfers. Ondanks dat je misschien zou verwachten dat een talkshow in het ene land niet enorm anders is dan een talkshow in het andere land, zijn er misschien toch (opmerkelijke) verschillen vast te stellen.
Een praatprogramma, naar het Engels ook wel talkshow genoemd, is een televisieprogramma of radioprogramma waarbij het hoofdaandeel uit spreken bestaat. In het algemeen stelt de presentator een gast vragen, waarop deze antwoordt, of worden er discussie tussen gasten gevoerd. Soms zijn de programma's informatief van aard, soms is het de bedoeling om onderwerpen op een speelse manier de revue te laten passeren. De presentator heeft soms een assistent, die met copresentator, tafelheer of -dame, of met de Engelse term sidekick wordt aangeduid.
Bron: Wikipedia.
In Nederland is bijvoorbeeld DWDD een erg populair programma, evenals Jinek en RTL Late Night dat tot voorkort waren. Eva Jinek is verhuisd van de publieke naar een commerciële omroep, en RTL Late Night wist het hoofd niet boven water te houden na een presentatorwissel. Wat is hier aan de hand? Welke mechanismen liggen hieraan ten grondslag?
Zondag met Lubach is uitgegroeid tot een toonaangevende tv-show met inmiddels internationale bekendheid. In Duitsland kent men een vergelijkbare tv-personality: Jan Böhmerman. Ook zijn tv-programma’s zijn razend populair en zeker niet onomstreden. Er is zelfs sprake van een mogelijke samenwerking tussen deze beide heren.
Ook buitenlandse shows en bijbehorende presentatoren genieten bekendheid in Nederland. Denk hierbij aan Oprah Winfrey, Graham Norton, Last Week Tonight with John Oliver, The Late Show en The Late Late Show.
Interessante vragen
- Wat maakt deze beide presentatoren zo populair?
- Hoe verhoudt zich dat met de huidige tijdsgeest?
- Op welke manier speelt satire in talkshows en actualiteitenprogramma’s een rol en wat is dit eigenlijk precies? Waar komt dit fenomeen vandaan?
- Hoe wordt er gereageerd op uitlatingen van presentatoren of talkshow hosts?
- Wat voor soort taal wordt gebruikt door presentatoren en gasten in verschillende landen?
- Wat is de invloed van talkshows in verschillende landen?
- Welke criteria hanteert men voor het uitnodigen van gasten?
- Hoe worden de onderwerpen geselecteerd?
- Zijn er gedragsregels voor de presentatoren en zijn deze anders in verschillende landen?
Bronnen & Literatuur
- Vogel, Marianne (ed) (2016). Van Quatsch en Kwaliteit. Nederlandse en Duitse media en hun cultuurverschillen (2006). Barkhuis.
- "Lubach praat met Duitse presentator Jan Böhmermann over samenwerking." NU.nl, 29 augustus 2017.
- Duitsland Instituut
- INTERREG-project "Nachbarsprache & buurcultuur" van de Radboud Universiteit en de Universiteit Duisburg-Essen.
Deze handreiking voor een profielwerkstuk is gemaakt door de Faculteit der Letteren.