Topvrouwen in Nederland; Goeroes en Rolmodellen

In Nederland staat in slechts 19% van bedrijfsorganisaties vrouwen aan de top staan. Onderzoek in je profielwerkstuk wat daarvan de onderliggende oorzaken zijn met de vragen en bronnen op deze pagina.

"Nederland scoort slecht wat betreft het aantal vrouwen in topposities in het bedrijfsleven". Is een quote die we regelmatig in zowel het journaal horen als in de krant terug vinden. Uit onderzoek blijkt dat in organisaties in Nederland ongeveer in 19% van de organisaties vrouwen aan de top staan. Nederland scoort op dit gebied niet best. Waar in Nederland maar gemiddeld één op de twintig bestuursleden van grote organisaties vrouw is, is wereldwijd gemiddeld één op de tien bestuursleden van grote organisaties een vrouw. Neelie Kroes is een van de bekendste topvrouwen uit Nederland en staat ook wel bekend als de Nederlandse Margaret Thatcher. Nina Brink is ook een erg bekende topvrouw, hoewel ze zich nu meer op de achtergrond houdt. Ze is veel in de media geweest met het schandaal over haar aandelen van World Online in 2000. Marike van Lier-Lels is een andere topvrouw uit Nederland, waarin ze door Management Scope op de eerste plaatst terechtkomt van de lijst met de 25 machtigste vrouwen van het Nederlandse bedrijfsleven van 2011. Deze drie vrouwen hebben veel bereikt in het bedrijfsleven en zijn veel in de media gekomen.

Interessante vragen

  • In hoeverre kunnen Nederlandse topvrouwen als Neelie Kroes, Nina Brink en Marike van Lier-Lels worden gezien als vrouwelijke goeroes en/of rolmodellen?
  • Hoe manifesteren topvrouwen als Neelie Kroes, Nina Brink en Marike van Lier Lels, zich in publicaties?
  • Blijft Nederland echt achter met betrekking tot het aantal vrouwen in topposities binnen het bedrijfsleven?

Bronnen en Literatuur

Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar pucofsociety [at] fm.ru.nl (pucofsociety[at]fm[dot]ru[dot]nl) en dan word je in contact gebracht met de betreffende docent.

Deze handreiking voor een profielwerkstuk is gemaakt door de Faculteit der Managementwetenschappen.