Transgender

Je kunt je profielwerkstuk schrijven over het onderwerp transgender. Bekijk hier filmpjes en literatuur ter inspiratie voor jouw PWS.

Filmpjes

 • Documentaire 'Marvel Harris: Alles is nu'Fragment bij Jinek, 22 juli 2019
  De 24-jarige Marvel Harris werd geboren als vrouw, maar voelt zich niet zo. Hij voelt zich ook geen man, maar weet wel dat hij er liever als man uitziet. Daarom laat hij sowieso zijn borsten verwijderen. Dit unieke proces legt de jonge fotograaf zelf vast door middel van zelfportretten, waar hij in 2019 de Zilveren Camera mee won in de categorie ‘Documentair’. Filmmaker Jessica Villerius volgde Marvel in het jaar van deze transitie en legde het vast op film.
 • Girl (2018)
  'Girl' schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren.
 • Documentaire Valentijn
  Valentijn is een Nederlandse documentaire van Hetty Nietsch, uitgezonden op 30 oktober 2007 door de VARA. In deze documentaire wordt Valentijn de Hingh vanaf 8-jarige leeftijd negen jaar gevolgd in haar transitie van man naar vrouw
 • Labyrint, De zoektocht naar de ware sekse, VPRO, 9 maart 2011
  Transgenders worstelen met de allesoverheersende gedachte dat ze tot het andere geslacht behoren. Nederland geldt wereldwijd als pionier op het gebied van onderzoek naar genderdysforie. Neurowetenschapper Julie Bakker probeert met behulp van feromonen het ware geslacht van het brein bepalen. Bakker wil weten hoe transgenderkinderen op deze feromonen reageren—volgens hun biologische geslacht of volgens het geslacht dat ze wensen? Het antwoord op deze vraag kan een rol spelen bij de ingrijpende beslissing een geslachtsverandering te ondergaan.

Literatuur

Deze handreiking is gemaakt door Radboud Gender & Diversity Studies. Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Ga dan naar deze pagina.