In 1905 ontdekte Einstein het foto-elektrisch effect, waar hij later een Nobelprijs voor kreeg. Het bleek dat in de juiste omstandigheden het schijnen van licht (fotonen) op een metaal, diens elektronen kan losmaken. Later bedacht men dat dit principe dus kon worden toegepast om stroom op te wekken door zonlicht te gebruiken. Na decennialange ontwikkelingen waarin zonnepanelen begonnen als bijvoorbeeld een nog vrij dure manier van stroomopwekking in de ruimtevaart, zijn ze tegenwoordig niet meer weg te denken van de Nederlandse daken.
Oftewel: zonnepanelen zijn booming! De afgelopen jaren is de hoeveelheid stroom die Nederland hiermee heeft opgewekt exponentieel gegroeid, waardoor we nu zelfs koploper van Europa zijn [1]. Hierdoor kan de Nederlandse stroomproductie rap verduurzamen, waarbij we inmiddels op goede dagen al meer dan 70% van al het stroomgebruik uit zonnepanelen kunnen halen [2]. Kosten worden ook steeds minder een probleem, aangezien zonnecellen sinds 1976 maar liefst 99,6% goedkoper zijn geworden. [3]. Oftewel: een ‘bright future’ voor zonnestroom in Nederland?
Toch zijn er ook problemen. Want kan ons elektriciteitsnet al nieuwe stroombronnen wel aan? Kunnen die zonnepanelen niet nog efficiënter en goedkoper, of lopen we een keer ook tegen een limiet aan? En wat doen we met ons stroomverbruik in de nachten, tijdens bewolkte dagen, of het gedurende donkere winterseizoen? Oftewel: meer dan genoeg uitdagingen waar je mee aan de slag zou kunnen gaan voor je profielwerkstuk!
Interessante vragen
- Hoe werkt het foto-elektrisch effect?
- Welke materialen wekken het meest efficiënt stroom op?
- Hoe werken fotovoltaïsche zonnepanelen?
- Hoe werken thermische zonnepanelen?
- Hoe kunnen uitdagingen voor ons elektriciteitsnet door decentrale hernieuwbare energie kunnen overwonnen?
- Wat zijn oplossingen voor de variabele beschikbaarheid van zonnestroom?
- Welke batterijtechnologie zou zonnestroom het best kunnen aanvullen?
- Hoe kunnen zonnepanelen efficiënter worden gemaakt?
Literatuursuggesties
- Deze website bevat veel data over het huidige gebruik en de opwekking van zonnestroom: https://ourworldindata.org
- Boek: “Photovoltaic Design and Installation For Dummies” by Ryan Mayfield (2010).
- Youtube: “The Mystery Flaw of Solar Panels” by Real Engineering: https://www.youtube.com/watch?v=yVOnHWnLSeU&t
- Encyclopedia Britannica: Photoelectric Effect https://www.britannica.com/science/photoelectric-effect