De wereld zit vol met nieuwsgierige onderzoekers en vaak is er al veel bekend over jouw onderwerp. In die zee van informatie is het makkelijk om te verdwalen. Daarnaast kun je in een profielwerkstuk natuurlijk niet alle aspecten van jouw onderwerp aan bod laten komen. Het is daarom goed om je zoektocht af te bakenen met een hoofdvraag en deze te beantwoorden aan de hand van hulpvragen.
Deelvragen
Met je hoofdvraag kader je een deel van het onderwerp af, maar waarschijnlijk zijn er meerdere onderdelen die aan bod moeten komen om een antwoord te krijgen. Door je hoofdvraag op te splitsen in deelvragen maak je het onderzoek overzichtelijk en geef je stapsgewijs verklaringen die de bouwstenen zijn van jouw conclusie. Daarnaast geeft het structuur op een later moment in jouw verslag. Deelvragen ondersteunen de hoofdvraag, zijn minder breed en specifieker dan jouw hoofdvraag, staan in logische volgorde en dragen bij aan een logisch verhaal. Goede deelvragen:
- zijn alle vragen die nodig zijn om de vraag te beantwoorden;
- zijn alleen die vragen die nodig zijn om de vraag te beantwoorden;
- passen bij het type hoofdvraag dat gesteld wordt.
Formuleer voorlopige antwoorden *(hypotheses) op de hoofd- en deelvragen. Zo wordt duidelijk of je vragen onderzoekbaar zijn.