Telescopen

De afdeling Astrophysics van Radboud Universiteit heeft twee optische telescopen en een radio-interferometer met twee radiotelescopen. De optische telescopen zijn geïnstalleerd in twee koepels op de zuidelijke vleugel van het Huygensgebouw, waarbij de ene een historische refractor herbergt en de andere een moderne catadioptrische telescoop.

Voor wie?

De telescopen zijn toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers, waaronder studenten, astronomen en ervaren amateurwaarnemers. Ze ondersteunen educatieve activiteiten, bevorderen wetenschappelijke projecten en zijn beschikbaar voor gebruik door getrainde enthousiastelingen tijdens geplande waarnemingsavonden.

RRL Optical telescope

Optische telescopen

De refractor heeft een diameter van 20 cm en een brandpuntsafstand van 208 cm (f/10,4). De objectieflens is een Littrow dubbelglas, bestaande uit een equiconvexe kroonglaslens en een tweede flintglaslens. Het is gemonteerd op een commerciële equatoriale montering Micron GM4000, die bediend kan worden via de handmatige bediening en de computer. Ook gemonteerd op hetzelfde platform bevinden zich een zoeker (een refractor met een diameter van 6 cm en een brandpuntsafstand van 70 cm, f/11,6, wat een gezichtsveld van 130 boogminuten geeft met het huidige oculair) en een astrograaf (14 cm in diameter en brandpuntsafstand van 70 cm, f/5).

Het is een zeer speciale, onschatbare telescoop. De buis en het scherpstelmechanisme, evenals de zoeker, zijn in 1905 gebouwd door Maurice Manent, en de hoofdlens is gebouwd en getest door Dr. André Couder in 1932. Het is ouder dan de Waalbrug, de boogbrug over de Waal ingehuldigd in 1936, die een van de identificatietekens van de stad Nijmegen is geworden. Meer dan honderd jaar oud, alles is in perfecte staat en volledig operationeel. We gebruiken de telescoop voor zonneprojectieobservaties, openbare observaties en astrofotografie.

De catadioptrische telescoop is een Schmidt-Cassegrain met een diameter van 14 inch (35,6 cm) en een brandpuntsafstand van 3,56 m (f/10), een Meade LX200GPS-model. Het bevat een zoeker met een diameter van 53 mm en 8x vergroting. Het is ook gemonteerd op een commerciële equatoriale montering Micron GM4000, die bediend kan worden via de handmatige bediening en de computer. We hebben een paar oculairs die gezichtsvelden bieden in het bereik van 12-33 boogminuten. We hebben ook een CCD-camera met een wiel van filters, model SBIG-ST-10XME, en een detector van 2184×1472 pixels (3,2 Mpix) die een gezichtsveld van ~15×10 boogminuten bestrijkt. We gebruiken deze telescoop om studenten te leren werken met CCD-camera's, en voor een paar wetenschappelijke projecten. Een automatische volgcamera en een motorfocuser zijn op de telescoop geïnstalleerd, waardoor de mogelijkheden voor het uitvoeren van wetenschappelijke observaties worden verbeterd.

Radiotelescoop

Radiotelescopen

De afdeling bezit zijn eigen radiotelescoop, een 2-element radio-interferometer, die zich bevindt op het dak van het Huygensgebouw. Hierdoor is de Radboud Universiteit de enige universiteit in Nederland met een eigen radio-interferometer. De Radio Interferometer (RIF) bestaat uit twee 3,5-m schotels en wordt gebruikt voor onderwijs en studentenprojecten. Na de renovatie van de RIF in 2021 werd deze hernoemd tot de Ulrich J. Schwarz Radio Interferometer. Schwarz verhuisde vanuit zijn geboorteland Zwitserland naar Nederland om betrokken te zijn bij de eerste generatie radiotelescopen in Nederland, en werd wachter van de RIF aan de Radboud Universiteit na zijn pensionering.

Toegang tot de telescopen voor amateurs

Als je een ervaren waarnemer bent en je specifieke training hebt ontvangen om de telescopen te bedienen, kun je waarnemingsnachten reserveren voor de twee telescopen:

Contact en toegang

Voor meer informatie over de telescopen of over aanstaande trainingssessies om te leren hoe je deze telescopen kunt bedienen, neem contact op met het Outreach-team van de afdeling Astrophysics.

Contactafdeling